Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

LNVM aicina uz sarunu par Kurzemes tautastērpiem

EasyGet.lv, 24.05.2012. 09:46

26. maijā plkst. 12.00 Rīgas pils 3. stāvā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) svētdienas cikla „Tikšanās pilī" ietvaros interesenti gaidīti uz sarunu „Gribu savu tautas tērpu!", informē muzeja pārstāvji. Par Kurzemes tautastērpiem stāstīs un konsultēs LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja, etnogrāfe Ilze Ziņģīte un galvenā glabātāja etnogrāfe Inita Heinola.
LNVM aicina uz sarunu par Kurzemes tautastērpiem

Kurzemes tērpi citu novadu starpā izceļas ar krāšņumu un daudzveidību. Tomēr tā nav vienīgā Kurzemes tērpu atpazīšanas zīme. Turklāt Kurzemes teritorijā etnogrāfi izdala vairākus novadus – Ziemeļkurzemi, Austrumkurzemi, Dienvidkurzemi ar Bārtu, Nīcu, Rucavu, un arī Alsungas, Kuldīgas un Ventspils novadus. Ziemeļkurzemes tērpos savu ieguldījumu atstājusi otra Latvijas pamattautība – lībieši.

Muzeja kolekcijā ir arī liecības par lībiešu 19. gadsimtā valkāto apģērbu. Alsungā, Nīcā, Rucavā, tautastērps kā goda apģērbs valkāts ilgāk kā citviet Latvijā – vēl pat 20. gadsimtā. Laikam ritot, tērps ieguva jaunus variantus – tā Rucavā saglabājušās liecības pat par četrām „tērpu paaudzēm", kas valkātas ap simts gadu ilgā laika posmā. Savukārt suiti Alsungas novadā savu tērpus darina arī mūsdienās.

Muzeja apmeklētāju biežāk izteiktā vēlēšanās ir sarūpēt sev tērpa atdarinājumu, kāda nav citiem. Patiesībā divu vienādu tautastērpu nekad nav bijis un, darinot individuālu variantu, tas tieši tāds būs vienīgais. Taču, lai saprastu patieso kvalitāti, ir jāredz autentiskais oriģināls.

Stāstījums šajā pasākumā tiks veidots, pamatojoties uz muzeja krājumā esošajiem avotiem. Tā būs reta iespēja skatīt autentiskus priekšmetus – redzēt to darināšanas veidu un konsultēties par tērpu valkāšanu.

Foto: Virgas tautas tērps. Foto (c) R.Kaniņš, LNVM.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV