Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Konkursā „SEB stipendija glezniecībā" uzvar jaunā māksliniece Laimdota Steķe

EasyGet.lv, 25.05.2012. 10:04

No 27. aprīļa līdz 24. maijam Latvijas Mākslas akadēmijas aulā bija skatāma konkursa „SEB stipendija glezniecībā" izstāde, kurā ar septiņdesmit sešiem glezniecības darbiem piedalījās un uz konkursa galveno balvu pretendēja piecdesmit seši Akadēmijas studenti. Izstādei noslēdzoties, 24. maijā svinīgā pasākumā tika paziņota konkursa laureāte – Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares trešā kursa studente Laimdota Steķe, informē akadēmijas komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Kurpniece. Panākumi konkursā galvenās balvas saņēmējai sniedz iespēju piedalīties radošajās darbnīcās kādā no Eiropas Savienības valstīm un stipendiju 1200 Ls vērtībā.
Konkursā „SEB stipendija glezniecībā" uzvar jaunā māksliniece Laimdota Steķe

Konkursa „SEB stipendija glezniecībā", kas, Mākslas akadēmijai sadarbojoties ar SEB banku notiek jau piekto reizi, žūrijas komisijā piedalījās Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs, Glezniecības katedras vadītājs prof. Ivars Heinrihsons, Glezniecības katedras pasniedzēja asoc. prof. Ieva Iltnere, Vizuālās mākslas un kultūras vēstures un teorijas katedras pasniedzēja doc. Aiga Dzalbe, prorektors studiju un zinātniskajā darbā prof. Andris Teikmanis, Mākslas akadēmijas Studentu pašpārvaldes vadītāja Sanita Balode, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, žurnāla „Studija" galvenā redaktore Līga Marcinkeviča, gleznotāja Agnese Stabiņa, SEB bankas Private Banking vadītāja Santa Purgaile un SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

„Laimdotas Steķes darbu pāris konkursa ekspozīcijā izskatās tieši tā, kā piedien klusajiem, dziļajiem ūdeņiem. Darbi nav gluži gleznas, tomēr nerodas ne mazākās šaubas, ka tie radīti pilnasinīgā gleznošanas procesā, prasmīgi izmantojot glezniecības izteiksmes līdzekļus un specifiski trenēto maņu arsenālu. Darbos ir tas bezgalīgums un niansētais maigums, pēc kā tiecas katra saprātīga un neprātīga dvēsele, meklējot to – kaut ko dzīvē neiespējamo – mūzikā, literatūrā, mākslā. Vienlaikus šī gleznieciski telpiskā monohromā instalācija liecina par autores eksperimentētājas garu, radot cerības par drosmi un smalkumu, precīzu mūsu laika gara un cilvēcības izpratni mākslinieces turpmākā darbībā. Jo īpaši uzticams šķiet žūrijas balsojums, kad atceramies, ka pagājušogad tieši viņas veikums SEB stipendijas izstādē ieguva anonīmo profesionālo/neprofesionālo skatītāju augstāko vērtējumu," konkursa laureātes Laimdotas Steķes sniegumu vērtē Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe.

Turpinot iedibināto tradīciju, arī šoreiz skatītājiem, kuri viesojas izstādē, bija iespēja ietekmēt konkursa norisi, izstādes norises laikā nobalsojot par sev tīkamāko gleznu. Skatītāju simpātijas balvu šoreiz saņēma Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares maģistrantūras studente Darja Fjodorova par darbu „Karmena".

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs: „SEB stipendijas glezniecībā konkurss vienmēr ir bijis gaidīts notikums Mākslas akadēmijā, kas ik reizi piesaista lielu dalībnieku skaitu. Nevar noliegt, ka Latvijas talanti glezniecībā ir bijuši spēcīgi jau kopš Purvīša laikiem, un konkursā iesniegto darbu kuplais skaits un demonstrētā meistarība apliecina šī tēlotājas mākslas veida augsto līmeni arī mūsdienās. Šī gada konkursa stipendiāte Laimdota Steķe piedāvā jaunu un citādu skatījumu uz glezniecību trīs dimensijās. Ar minimāliem krāsu līdzekļiem māksliniece panāk neparastu un noslēpumainu rezultātu, kas tuvs dzejai. Tas uzrunā. Atskatoties uz konkursa norisi, vēlos pateikties visiem konkursa dalībniekiem par aktīvo dalību, kā arī mūsu ilggadējam partnerim – SEB bankai – par izcilo sadarbību."

SEB bankas prezidents Ainārs Ozols: „Trīs nedēļu garumā mums ir iespēja būt aculieciniekiem jauno glezniecības talantu uzplaiksnījumam Latvijas Mākslas akadēmijā aplūkojamā izstādē „SEB stipendija glezniecībā." Individuāls pasaules redzējums, oriģinalitāte un talants, caur kuru mākslinieki sevi piesaka, ir tuvi mūsu bankas darbības principiem – individuāla attieksme pret klientu, arvien inovatīvu risinājumu ieviešana un profesionalitāte ikdienā. Apzinoties nepārtrauktas attīstības nozīmi kā organizācijas, tā indivīda dzīvē, esam gandarīti piešķirt SEB bankas balvu vienam no glezniecības jaunajiem talantiem, kurš iegūs iespēju piedalīties radošajās darbnīcās kādā no Eiropas Savienības valstīm, lai pilnveidotu un noslīpētu sava radošā talanta šķautnes".

Iepriekšējais konkurss „SEB stipendija glezniecībā" norisinājās 2011. gada novembrī, kad stipendiju, konkurējot ar 70 studiju biedru iesniegtajiem 117 glezniecības darbiem, saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares studente Elza Sīle. „Augustā, pateicoties „SEB stipendijai glezniecībā" un tās organizētājiem, plānoju doties intensīvā informācijas uzsūkšanas ceļojumā, kas reģionāli sevī ietver Beļģiju, Nīderlandi, nedaudz Rietumvācijas, kā arī Londonu un Parīzi. Par uzturēšanās vietu esmu izvēlējusies Antverpeni, iepriekšminētos reģionus apceļošu ar ātriem un lētiem vilcieniem. Mākslas muzeji, galerijas, arhitektūras objekti un īss ieskats pilsētvidē ir ceļojuma galamērķi. Ceru, ka tas paplašinās manas domāšanas robežas. Liels paldies par iespēju, un lai tā turpinās!" savos plānos un konkursa vērtējumā dalās rudenī aizvadītās „SEB stipendijas glezniecībā" laureāte Elza Sīle.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV