Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Sezonas atklāšanā Pedvālē stādīs akmeņus

EasyGet.lv, 28.05.2012. 13:43

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā nedēļas nogalē ar īpašu rituālu tiks atklāta jaunā sezona.
Sezonas atklāšanā Pedvālē stādīs akmeņus

Šogad Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejam aprit divdesmit gadi. Šajos gados ir norisinājušies daudzi radoši pasākumi – simpoziji, darbnīcas, izstādes un konferences vizuālās mākslas un kultūras mantojuma jomās. Muzejs kļuvis pazīstams un saņēmis vairākus apbalvojumus. Nozīmīgākais no tiem ir UNESCO piešķirtā Melinas Merkuri starptautiskā balva par kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību.

Muzeja koncepcija ir dabas ainavas, kultūrvēsturiskā mantojuma un mākslas integrācija vienotā vidē. Pedvāles parka ainavās izstādītas daudzas skulptūras, instalācijas un vides objekti, ko radījuši Latvijas un ārzemju mākslinieki. Katru gadu tiek izraudzīta kāda radošā tēma, kuras ietvaros mākslinieki veido jaunus mākslas darbus. Pēdējo gadu laikā par galveno un vadošo tēlu muzeja radošajā darbā ir kļuvis akmens. Atzīmējot tēlnieka Ojāra Feldberga dzīves sešdesmit piecus gadus un radošā darba četrdesmit gadus, 2012. gada muzeja radošā tēma ir cilvēka, akmens un ainavas attiecības, un sezonas nosaukums ir „Akmens. Cilvēks".

Šogad sezona tiks atklāta 2. jūnijā plkst. 14.00 ar īpašu, māksliniecisku rituālu. Tā laikā akmeņu stādījumu laukā tiks iestādīta akmens sēkla no Nīderlandes, kuru uz Latviju atvedis Ojārs Feldbergs, un akmens sēkla no Indijas, kuru, savukārt, Pedvālei dāvina indiešu guru Vinaija Čaitanja. Viņa vadībā Pedvālē notiks arī īpaša uguns ceremonija.

Šogad rit sestais gads kopš Ojārs Feldbergs stāda un audzē akmens sēklas Pedvālē un citur pasaulē. Akmens sēklu stādīšana ir garīgs rituāls, kura laikā stādītājs nodod vēstījumu akmenim un, iestādot to zemē, vienlaicīgi to arī iestāda savā dvēselē, lai tas cerībā un ticībā briestu un vēlēšanās piepildītos. Jaunās sezonas atklāšanas laikā viesi tiek aicināti piedalīties šajā akmens sēklu stādīšanas rituālā, nododot tiem savus vēstījumus. Tāpat arī atklāšanas svētku dalībnieki tiks aicināti piedalīties uguns ceremonijā Vinaijas Čaitanjas vadībā.

Uzsākot „Akmens. Cilvēks" sezonu, tiks atklāta arī amerikāņu mākslinieka Kena Peina granīta skulptūra „Māra" un Ojāra Feldberga vides mākslas objekts „Cerību akmens". Tas iecerēts kā objekts, kurā cilvēki varēs ievietot rakstītas zīmītes ar vēlējumiem un vēstījumiem.

Atklāšanas pasākuma laikā skanēs indiešu mūzika, kuru atskaņos DJ Ernesto. Tāpat pasākuma skanisko daļu veidos arī trokšņu skaņdari „Bērnu rīts". Indiešu tempļu dejas izpildīs dejotājas no Dienvidindijas klasiskās dejas studijas „Bharata" (eksotisko deju centrs „Alegija").

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja radošā sezona ilgs līdz 7. oktobrim un tās laikā Ojārs Feldbergs iecerējis radīt vairākus vides mākslas objektus un skulptūras.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV