Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

"Dirty Deal Teatro" nedēļas nogale veltīta dejai

EasyGet.lv, 05.06.2012. 11:32

Šajā nedēļas nogalē teātrī "Dirty Deal Teatro" būs skatāmas divas jaunas dejas izrādes. 7. un 10. jūnijā būs laikmetīgās dejas izrāde "Kas ir ZEIR?", ko veido horeogrāfe un dejotāja Kristīne Vismane kopā ar scenogrāfu, bet šajā izrādē horeogrāfu Rūdolfu Baltiņu. Savukārt 8. un 9. jūnijā notiks Simonas Orinskas vadītās buto dejas studijas performance "āda āda tu mana melnā vārna", informē teātra "Dirty Deal Teatro" sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Aija Murāne.
"Dirty Deal Teatro" nedēļas nogale veltīta dejai

Kristīne Vismane piedalījās pirmajā Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā jauno horeogrāfu skatē "Jaunie nāk!", kur skatītājus pirmo reizi iepazīstināja ar savu izrādes ideju. Viss aizsākās ar vienkāršu pētījumu "Zeir", kas bija kā spēle, kurā rezultāts šķita mazsvarīgs. Uz skatuves Kristīne no diktofonā ierakstīta nejauši satikta cilvēka stāsta veidoja dejas izrādi, ko papildināja ar mūziku, gaismu un kostīmiem, pamazām atšifrējot publikai horeogrāfijas tapšanas procesu. Taču process noveda pie neplānota eksistenciāla jautājuma: "Kas (pie velna) ir ZEIR?" Tagad viņa strādā kopā ar scenogrāfu Rūdolfu Baltiņu, kas, izrādās, ir Kristīnes ideālais horeogrāfs.

Simona Orinska 2006. gadā sāka vadīt buto dejas studiju tā uzsākot jaunu virzienu kustību mākslā Latvijā. Buto deja oriģināli ir japāņu avangarda māksla, kas radusies 20.gs. 50. gados. Buto uzrunā jutekļus, sajūtas un izjūtas, tas nav saprotams un lasāms ar prātu vai loģiku. Tā ir tēlu un simbolu ķermeniska, arhaiska valoda, kas iznirst no psihes dziļākajiem slāņiem. Performancē "āda āda tu mana melnā vārna" tiks pētīts, kā izskatās teicieni "novilkt ādu pār acīm", "kas tev aiz ādas?", "izbaudīt uz savas ādas" un citi, ja mēs uz tiem raugāmies kā uz psihofizisku izpausmi.

Teātris "Dirty Deal Teatro" sezonu noslēgs 14. jūnijā. Līdz tam teātrī vēl skatāmas jauno režisoru Paulas Prozorovičas ("Nepareizas dzīves skola"), Viestura Roziņa ("Jūras roze") un Dmitrija Petrenko ("Tonio") izrādes.

Izrādes: "Kas ir Zeir?" 7. un 10. jūnijā plkst. 19:00 un "āda āda tu mana melnā vārna" 8. un 9. jūnijā plkst. 18:30.
Biļešu cena Ls 5 (skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 3). Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīze" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms izrādes teātra kasē.
Izrādes notiek teātrī "Dirty Deal Teatro" (Spīķeru kvartāls, Maskavas iela 12, k-2).
Teātra atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija, Vivacolor un Latvijas Jaunā teātra institūts.

Teātris "Dirty Deal Teatro" ir vieta, kur pirmajiem pamanīt daudzsološus skatuves māksliniekus. Izrādes veido jaunie režisori, un viņiem ir dota radoša brīvība eksperimentēt ar iespējām, kā veidot teātri. Savos četros pastāvēšanas gados "Dirty Deal Teatro" ir izaudzis kopā ar objektu teātra grupu UMKA.LV, jaunajiem režisoriem Elmāru Seņkovu, Valteru Sīli un Vladislavu Nastavševu, bet šobrīd teātrī ienāk jauna paaudze, kas drīzumā absolvēs Latvijas Kultūras akadēmiju.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV