Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Tukuma muzejs aicina atgriezties Kurzemes un Zemgales hercogistē

EasyGet.lv, 05.07.2012. 10:13

Tukuma muzejs ielūdz izbaudīt „Vienu dienu Kurzemes un Zemgales hercogistē 1567. gadā", apmeklējot pasākumus Rožu svētku laikā Tukumā.

Sestdien, 7. jūlijā, plkst. 10.00-15.00 Brīvības laukumā, Tukumā, netālu no viduslaiku pils vietas notiks īpašs muzeja rīkots pasākums „Viena diena Kurzemes un Zemgales hercogistē 1567. gadā", kas veltīts Kurzemes un Zemgales hercogistes dibināšanas 450 jubilejai, pirmā hercoga Gotharda Ketlera pirmdzimtā bērna princeses Annas 445. dzimšanas dienai un Tukuma baznīcas dibināšanas 445. gadadienai, informē Tukuma muzejs.

Muzeja darbinieki un amatnieki no grupas „Gerdena" demonstrēs senos amatus un iepazīstinās ar dažādām tekstiltehnikām, kokamatniecības noslēpumiem un podniecības darinājumiem, kā arī renesanses laika sadzīvi un brīvā laika nodarbēm. Deju grupa „Calendula" iepazīstinās ar Eiropas dejām, kas hercogistē ienāca pēc hercoga Gotharda kāzām ar Meklenburgas Annu. Pie tukumniekiem viesosies arī Jaunpils pils pārstāvji, savukārt SIA "Niedru lija" piedāvās iespēju izmēģināt loka šaušanu un arbaleta lietošanu.

Tukuma pils reiz atradās tieši blakus tagadējam Brīvības laukumam, kas kādreiz bija tirgus vieta. Tā būvēta kā Livonijas ordeņa atbalsta punkts, bet pēc mestra Gotharda zvēresta Polijas karalim un hercoga titula iegūšanas, līdzīgi citiem ordeņa pilīm tā 1562. gadā nonāca hercoga īpašumā. Pils piedzīvojusi gan poļu, gan zviedru, gan krievu un prūšu karaspēka postījumus, tādēļ jau 18. gadsimtā tā vairs nebija apdzīvojama un šodien tās vietā uzbūvētas citas ēkas. Tukuma muzeja pētniekiem ir izdevies atrast vairākus pils aprakstus un sagatavot tādu ekskursiju, kurā katrs var kļūt par gidu. Sekojot īpašām norādēm kādreizējās pils teritorijā, svētku laikā būs iespēja izstaigāt katru stūrīti, lasīt aprakstus un mēģināt iedomāties, kāda bija pils hercogu Ketleru valdīšanas laikā.

Pastaigas noslēgumā visi aicināti ieiet Tukuma pilsētas vēstures muzejā „Pils tornis" (Brīvības laukumā 21, kas ir kādreizējās pils daļa, un iegūt dziļāku priekšstatu ne tikai par pili, bet par hercogistes vēsturi vispār. Muzejs piedāvā gan Latvijas Valsts vēstures arhīva sagatavotu izstādi „No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam", kā arī Tukuma muzeja izstādi „Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas", kur eksponēti vērtīgi priekšmeti no Tukuma muzeja, P. Stradiņa medicīnas vēstures muzeja, Ventspils muzeja, Sv. Trīsvienības Tukuma Ev. Luteriskās baznīcas, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas gravīras un Latvijas valsts vēstures arhīva dokumenti.

7. jūlijā muzejs būs atvērts līdz plkst. 21.00 vakarā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV