Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Aicina uz tikšanos ar rakstnieci un žurnālisti Daci Judinu

EasyGet.lv, 30.07.2012. 10:24

Otrdien, 31. jūlijā, vienlaikus visās Zvaigznes grāmatnīcās pirmajiem trim pircējiem būs iespēja iegādāties latviešu rakstnieces un žurnālistes Daces Judinas jaunāko detektīvromānu "Dīvainais Līgovakars" ar rakstnieces autogrāfu.

Daces Judinas debija daiļliteratūrā notika jau pirms vairākiem gadiem – ar romānu "Tik vienkārši", skaudru un neizskaistinātu deviņdesmito gadu Latvijas atainojumu. Pieteikums bija daudzsološs, un arī turpmāk autore saviem lasītājiem nav likusi vilties, jo pašlaik sekmīgi aizsākusi jaunu detektīvromānu sēriju "Izmeklē Anna Elizabete", ko vieno galvenā varone Anna Elizabete (fon) Berga, svētku aģentūras īpašniece un ideju ģeneratore, būtne, kura vienmēr iekuļas neparastās situācijās. Sērijā publicēti divi romāni – "Tase melnas kafijas" un tikko iznākušais "Dīvainais Līgovakars".

"Izmeklē Anna Elizabete" ir detektīvromāni, kuru darbība risinās Latvijā, mūsu dienās. Izbijusi žurnāliste un sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Elizabete manto senču namu Mežāju pagastā un tur iekārto darba vietu savai aģentūrai, viņai palīdz draugi (visnotaļ kolorīti personāži). Viens no interesantākajiem tēliem ir atvaļinātais policijas ģenerālis Kārlis Bass, kura prototips ir Aloizs Blonskis. Romāna "Dīvainais Līgovakars" atvēršanas svētkos A. Blonska mazmeita Laura Miķelsone sacīja, ka ģenerāļa ģimene ir iepriecināta, redzot, kā viņš turpina dzīvot romānos, un vienlaikus uzsvēra: lai gan Kārlis Bass ir literārs tēls, D. Judina ir ļoti precīzi uztvērusi prototipa būtiskākās rakstura iezīmes. Jaunākā romāna darbība sākas brīdī, kad Mežāju pagasts gatavojas lielajai Jāņu ballei – Annas Elizabetes aģentūra organizē svētkus, bet Līgo dienas rītā Mežājos tiek atrasts sens apbedījums un dokumenti. Kamēr Anna un viņas draugi prāto par noslēpumaino kapu, sākas neparedzamais! Tiek nolaupīta Annas Elizabetes labākā draudzene Zane, kāds nonāvē pagasta priekšnieces šoferi... visur vīd draudīgas, melnas ēnas... Iesaistot izmeklētājus no Rīgas, Anna Elizabete ķeras pie darba – iztaujājot mežājniekus gan par atrastajiem skeletiem, gan meklējot pazudušo Zani. Atliek tikai jautāt, ieklausīties atbildēs, analizēt tās un atrast vainīgo. Vai tiešām tas ir kāds no vietējiem? Noziegumu izmeklēšana nebūt nav Annas Elizabetes vienīgais darbs – ir taču jāsarīko svētki visam pagastam, turklāt notikumus sarežģī gan laikā nenokārtotas sirdslietas, gan negaidīti ciemiņi...

Šī ir grāmata, kas izklaidē un reizē rosina aizdomāties par mūsu tautas vēsturi pēdējā gadsimta laikā. Neparasti, ka latviešu rakstniece ir pievērsusies tik smagai tēmai, rūpīgi strādājot pie detaļām un vienlaikus saglabājot apbrīnojami vieglu stāstīšanas manieri. Mūsdienīga un latviešu pēdējo gadu literatūrai netipiski nacionāla grāmata, kuru noteikti ir vērts izlasīt!

Daces Judinas jaunākā romāna "Dīvainais Līgovakars" atvēršana:

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV