Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Latvijas teātri piedalīsies Baltijas mūsdienu drāmas festivālā Tartu

EasyGet.lv, 31.08.2012. 16:22

Igaunijas pilsētā Tartu no 5. līdz 8. septembrim norisināsies Baltijas mūsdienu drāmas festivāls. Latviju festivālā pāstāvēs divas izrādes - Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Gals" Elmāra Seņkova režijā un izrāde „Dzejtaurenis" Vara Klausītāja režijā, informē Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Undīne Preisa.
Latvijas teātri piedalīsies Baltijas mūsdienu drāmas festivālā Tartu

Pie izrādes „Gals" dramaturģijas ir strādājuši divi jaunie dramaturgi – Rasa Bugavičute un Edgars Niklasons. „Režisors rotaļājas ar šīm realitātēm – Skatuve, Aizskatuve un Dzīve, jo, galu galā, tieši savstarpējās attiecības un ikdiena ir tie lielumi, kuros slēpjas mūsu emociju esence. Tur arī rodas ārēji smieglīgās ikdienas situācijas, kas nereti sevī slēpj mūsu iekšējās pasaules galus, kurus mēs mēdzam uztvert nevajadzīgi smagi, sabiezinot krāsas."

Izrādē „Dzejtaurenis" piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja Elina Breice, profesionāls mūziķis un komponists Rihards Zaļupe. Izrādes režisors Varis Klausītājs iedvesmojies no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma „Taureņkaraļvalstība", kas arī ir pamats darbībai uz skatuves.

Lietuva Festivālā piedalīties ar Lietuvas Nacionālā drāmas teātra izrādi „Une" Birutes Mar režijā, bet Igauniju pārstāvēs Uglas Teātris ar izrādi „Medus cena" Otta Ārdama režijā un Igaunijas Drāmas teātris ar izrādi „Ziedēšana" Ingomāra Vihmāra režijā.

Izrādes vērtēs starptautiska žurija, kurā kā Latvijas pārstāvis darbosies televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete.

Festivāla ietvaros notiks arī Baltijas Jaunās dramaturģijas darbnīcas, kurās no Latvijas piedalīsies trīs jaunie darmaturgi: Madara Rutkēviča ar lugu „Melnais/Resnais", Edgars Niklasons ar lugu „Personas kods" un Rihards Svjatskis ar lugu „Cukura tabletes".

Baltijas mūsdienu drāmas festivāls veicina regulāru sadarbību starp Baltijas reģiona valstīm, dodot iespēju iepazīt katras valsts teātra darba metodes un attīstības tendences orģināldramaturģijas jomā gan teātra mākslas profesionāļiem, gan plašākam interesentu lokam.

Katru gadu festivāls norisinās kādā no Baltijas valstīm un to rīko visu trīs valstu Teātru savienības sadarbībā ar Kultūras ministrijām un citām vietējām ar teātra mākslu saistītajām organizācijām. Latvijā – Latvijas Teātra darbinieku savienība (Daiga Šiliņa, Undīne Preisa, Māra Dzene, Jānus Johansons) sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi (Rasa Bugavičute). Latvijas dalību festivālā atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Foto: Skats no izrādes "Dzejtaurenis". Foto (c) Kaspars Teilāns  

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV