Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Kinoteātrī „Splendid Palace" notiks filmas „Pirms atgriezties debesīs" seanss

EasyGet.lv, 20.09.2012. 13:39

24. septembrī plkst. 17:00 kinoteātrī „Splendid Palace" Velvju zālē notiks Lietuvas režisora Arunas Matelis dokumentālās filmas „Pirms atgriezties debesīs" seanss, kuru bez maksas aicināti apmeklēt leikēmijas un limfomas pacienti.

Sekojot savas meitas cīņai ar leikēmiju, režisors Arunas Matelis ir nolēmis atgriezties slimnīcā ar kameru, lai uzņemtu filmu par laimes iespējamību šai vidē, mīlestības un ziedošanās nozīmi. Dokumentālā filma „Pirms atgriezties debesīs" („Before Flying Back to the Earth") ir askētiska un aizkustinoša eseja par mazajiem leikēmijas pacientiem, no kuriem mēs varam mācīties izturību, savaldību un ticību.

Leikēmijas un limfomas dienā pacienti aicina ielūkoties pacientu un viņu tuvinieku ikdienā, kad nākas dzīvot ar šo slimību. Pirms filmas seansa aktrise Rēzija Kalniņa klātesošajiem izstāstīs kādas Latvijas leikēmijas pacientes stāstu. Savukārt ikvienam, kuram nav iespēja apmeklēt filmas „Pirms atgriezties debesīs" seansu kinoteātrī, to būs iespēja noskatīties LTV1 programmā 25. septembrī, plkst. 22:05.

Mūsdienās nāve un slimības sastopama attālā, veselajiem šķietami neredzamā slimnīcas valstībā. Tikai retumis gadās aiz aizslietņa ieskatīties šajā hermētiski noslēgtajā pasaulē, kas zināma tikai pašiem slimniekiem, viņu radiniekiem un personālam. Filma mudina uz mūsu eksistenci aplūkot no jaunas perspektīvas.

Kinokritiķe Daira Āboliņa: „Filmas režisors Arunas Matelis ļoti pārliecinoši ataino, ka visām lietām un situācijām ir nepieciešama delikāti filozofiska attieksme. Neskatoties uz smago sižetu, filmas noskaņa ir gaiša, saglabājot cerību – gluži kā eņģelis pārlidotu sāpīgos brīžos, kad sajūti likteņa elpu. No filmas nevajag baidīties arī tiem, kurus liktenis nav saudzējis. Tā ir kā atgādinājums, ka pasaule un arī mēs paši esam ļoti trausli. Arunas Matelis ir viens no vadošajiem Lietuvas dokumentālistiem, kurš lieliski prot izstāstīt vienlaikus ļoti personisku un eksistenciāli visaptverošu stāstu. Filozofiski poētiskā attieksme, ar kādu veidota filma, varētu būt viens no iemesliem, kādēļ tā guva atzinību arī Amerikā."

Lietuvas režisora darbs ir ļoti līdzsvarots un patiess, tas ir mīlestības pilns, bet ne sentimentāls. Šī filma 2006. gadā kļuva par vienu no pasaulē visvairāk skatītajām lietuviešu filmām, bet tās režisors Arunas Matelis bija pirmais, kurš Austrumeiropā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu dokumentālā kino kategorijā.

Filma „Pirms atgriezties debesīs" piedalījusies daudzos starptautiskos festivālos un ieguvusi balvas Pērnavā, Amsterdamā, Leipcigā, Zagrebā, Madridē, Silverspringsā, Bruklinā, kā arī tikusi nominēta „Eiropas Oskaram" – The Best European DOC 2005. Dokumentālo darbu atzina par Lietuvas 2005. gada labāko filmu un tai piešķīra Nacionālo kultūras prēmiju.

Filma lietuviešu un krievu valodā ar latviešu un angļu subtitriem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV