Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Ojāra Vācieša muzejā viesosies rakstniece Dace Rukšāne

EasyGet.lv, 24.09.2012. 14:49

26. septembrī plkst. 18.00 ar rakstnieces un žurnālistes Daces Rukšānes un rakstnieces Mairas Asares sarunu Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19 atsākas ikmēneša valodas vakaru cikls „Un es tieši gāju vārdu meklēt...".
Ojāra Vācieša muzejā viesosies rakstniece Dace Rukšāne

Līdz gada beigām šajā ciklā paredzētas vēl divas tikšanās: 31. oktobrī ar teātra zinātnieci un rakstnieci Silviju Radzobi sarunāsies žurnālists Atis Rozentāls, 28. novembrī ar tulkotāju Maimu Grīnbergu sarunāsies dzejniece Inese Zandere.

Ieejas maksa: Ls 1,00, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 0,70.

Rakstniece, dzejniece, dramaturģe un tulkotāja Dace Rukšāne dzimusi 1969. gadā. Absolvējusi Rīgas 50. vidusskolu, studējusi Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē un Latvijas Medicīnas akadēmijā. Papildu izglītību guvusi Kinoscenāriju attīstības meistardarbnīcā SOURCES 2 Vīnē (2003).

Rakstījusi dzeju, 90. gadu beigās par saviem līdzekļiem izdevusi divus dzejoļu krājumus – „Pēdas ūdenī" un „Gudram būt". Vēlāk pievērsusies prozai – 2002. gadā apgādā „Atēna" nāk klajā „Romāniņš", kas automātiski tiek ierindots erotiskās literatūras kategorijā, un „Betrises gultas stāsti", kur arī galvenais izpētes objekts ir sievietes seksualitāte. 2003. gadā šajā pašā apgādā izdots romāns „Kāpēc tu raudāji?". Romāns „Kāpēc tu raudāji?" tulkots un izdots Vācijā (2007), savukārt „Romāniņš" nācis klajā Dānijā (2007).

Dace Rukšāne darbojusies arī īsprozā („Ķīpsalas putni" u.c.), dramaturģijā („Rīt atbrauks Florinda", „Kāds eņģelis. Vēl nekritis", „Es tev nepateicu visu"), rakstījusi scenārijus vairākām spēlfilmām. Tulkojusi Īvas Ensleres „Vagīnas monologus", kā arī Henrija Millera lugu „Tas trakais, trakais Harijs" (abas iestudētas Dailes teātrī).

Kopš 1997. gada regulāri publicējas žurnālos, no 2002. gada – iknedēļas sleja laikrakstā „Sestdiena", no 2004. gada līdz 2012. gada pavasarim – žurnāla „Lilit" galvenā redaktore.

Lēmumu atstāt šo amatu Dace Rukšāne pamatoja ar vēlmi visu savu laiku veltīt rakstīšanai un literatūrai un atzina, ka to ir sarežģīti apvienot ar darbu žurnālistikā, jo šīs divas it kā tuvās nozares pieprasa katra savu domāšanas veidu, paņēmienus, izteiksmes stilus, pat dzīves ritmu – leņķi, kādā vēro sevi un apkārtni.

„Esmu apguvusi abus, bet nemitīgā pārslēgšanās no viena uz otru nav vienkārša. Un, kā jau visās trīsstūra attiecībās, cietējos paliek viens. Šajā gadījumā tā bija literatūra, un es vairs nevēlējos to atstāt novārtā," – tā rakstniece.

Kādas šobrīd ir Daces Rukšānes prioritātes, būs iespēja uzzināt viņas sarunā ar kolēģi Mairu Asari.

Foto: Rakstniece un žurnāliste Dace Rukšāne. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV