Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Medicīnas muzejā atklās psihiatrijai veltītu izstādi

EasyGet.lv, 09.10.2012. 14:44

11. oktobrī plkst. 17.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklās izstādi „Trakokrekla stāsts. Psihiatrija līdz psihofarmakoloģijai", informē muzeja pārstāve Liene Šarkūna. Izstāde sniedz ieskatu psihiatrijas attīstībā, sākot no 19.gs. vidus līdz 20.gs. 50 gadiem, kad garīgo slimību ārstēšanā sāk izmantot hlorpromazīnu, tādejādi iesākot jaunu ēru psihisko slimību ārstēšanā.
Medicīnas muzejā atklās psihiatrijai veltītu izstādi

Izstādē apskatāmas metodes un ierīces garīgi slimo cilvēku ārstēšanā līdz 20.gs. 50 gadiem – mehāniskas fiksācijas metodes (trakokrekls, ķēdes un siksnas), darba terapija, fizioprocedūras (elektro- un hidroterapija), medikamentozā ārstēšana un vēlākās metodes – drudža terapija, insulīna un elektriskā šoka pielietošana. Apmeklētāji izstādē var apskatīt slimnīcas „Ģintermuiža" un Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas pacientu darbus, kas tapuši darba terapijās, dažādus priekšmetus, kurus gatavojuši pacienti, lai izbēgtu no ārstniecības iestādēm, tāpat plašais foto materiāls sniedz ieskatu pacientu sadzīves apstākļos un ikdienas gaitās.

Izstādes tapšanā izmantoti Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma materiāli, slimnīcas „Ģintermuiža" un Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeju materiāli. Izstādi finansiāli atbalsta farmācijas kompānijas Janssen - Cilag pārstāvniecība Latvijā.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, kuru apmeklējuši vairāk nekā 4 miljoni apmeklētāju. Tā krājumā glabājas ap 230 000 vienību. Papildu informācijai: www.mvm.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV