Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Estētiski vitālais un daudzveidīgais dāņu dokumentālais kino skatāms Rīgā

EasyGet.lv, 12.10.2012. 10:25

No 16. līdz 19. oktobrim kinoteātrī K.Suns, Elizabetes ielā 83/85, Rīgā būs iespēja novērtēt dāņu meistarību dokumentālā kino jomā – tiks demonstrētas piecas filmas, kas lauzīs skatītāja stereotipiskos priekšstatus par dokumentālā kino estētiku, tā lomu un vizuālo risinājumu.
Estētiski vitālais un daudzveidīgais dāņu dokumentālais kino skatāms Rīgā

Pirms atklāšanas 16. oktobrī plkst. 18:00 notiks kino eksperta Viktora Freiberga ievadlekcija. Pēc tās ap 18:30 - filmas „Svētdiena ellē" demonstrējums.

Ja dokumentālais kino tikai bezkaislīgi fiksētu realitāti un aktuālos pasaules notikumus, tas kļūtu par monotonu žanru un ieslīgtu pašapmierinātībā.

Piecu dāņu režisoru filmas, kas būs skatāmas programmā, apliecina dokumentālā kino vitalitāti un daudzveidību gan no estētiskā viedokļa, gan no tematiskā skatu punkta.

Režisora Jorena Leta filma „Svētdiena ellē" (1976) sagrauj visus mūsu priekštatus par to, kā iespējams uzņemt vienas dienas riteņbraukšanas sacīkstes: dinamiskie kadri, tuvplāni, ekspresīvie tālie plāni – tas viss to tuvina pat gleznieciskumam. Savukārt režisora Matsa Brigera „Vēstnieks" (2011) ir izcils pētnieciskās žurnālistikas paraugs – tā ir filma, kas no paša režisora prasa ne tikai drosmi, bet arī aktierspēles talantu. Mikaela Madsena 2009. gada filma „Mantojums mūžībai" ir vizuāli izteiksmīgs darbs, kas sasaucas ar Kubrika spēlfilmas „2001: Kosmiskā odiseja" tēliem. Programmas iekļautas arī filmas „Labā dzīve" un „Gribētie bērni".

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar titriem angļu valodā un latviešu valodu austiņās.

Detalizētāka informācija par filmām un seansiem Dānijas Kultūras institūta mājas lapā www.dki.lv vai K.Suns mājas lapā www.kinogalerija.lv

Dāņu dokumentālā kino dienas organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar kinoteātri K.Suns, Dānijas Filmu institūtu un Dānijas Karalistes vēstiecību Latvijā.

Foto: Kadrs no Matsa Brigera filmas „Vēstnieks". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV