Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Latviski izdota Nobela prēmijas laureāta Kānemana grāmata „Domā ātri, domā lēnām"

EasyGet.lv, 23.10.2012. 12:19

Izdevniecība Jumava sadarbībā ar Lattelecom laidusi klajā pasaulslavenā autora Daniela Kānemana (Daniel Kahneman) grāmatu „Domā ātri, domā lēnām" (Thinking, fast and slow), kas atzīta par vienu no labākajām 2011. gada grāmatām.
Latviski izdota Nobela prēmijas laureāta Kānemana grāmata „Domā ātri, domā lēnām"

Nobela prēmijas laureāta ekonomikā Daniela Kānemana grāmatas „Domā ātri, domā lēnām" fokusā ir virtuoza lēmumu pieņemšanas tehnika, kas noder ne tikai biznesā vai politikā, bet arī ikdienā, pieņemot vai noraidot kādu izvēli. Teju piecsimt lappušu biezā grāmata ir darbs, kas apkopo vairāku gadu pētījumus un uzskatāma par nozīmīgu ieguldījumu biznesa psiholoģijā. Autors analizē veidus, kā ikdienā domājam, pieņemam lēmumus un kāda ir intuīcijas loma un aizspriedumu ietekme.

Grāmatā aprakstītas tādas tēmas kā uzmanība, izziņa, spriedumu rašanās mehānismi, intuīcija, lēmumu pieņemšanas teorijas u.c., kas ir būtiski priekšnosacījumi pareizas izvēles izdarīšanā un risinājuma atrašanā.

Ekonomists un politiķis Roberts Zīle norāda: „Uz realitāti, nevis mūsu iedomām balstītu spriedumu izdarīšana un no tiem izrietošu lēmumu pieņemšana, iespējams, ir galvenā politiķu atbildības pazīme. Taču grāmata "Domā ātri, domā lēnām" ir veltīta ikvienam, kurš vēlas labāk izprast pats sevi un sava prāta maldīgo pieņēmumu cēloņus".

Savukārt Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis uzsver: „Lēmumu pieņemšana ir nozīmīga vadītāja darba sastāvdaļa, kas kopā ar profesionālajām zināšanām, vērtīgu pieredzi un labu komandu palielina organizācijas konkurētspēju un pat ietekmē nozares attīstības tempus. Biznesa vidē lēmumu pieņemšanas prasme ir sinonīms jēdzienam — ātri un drosmīgi, ko diktē nepieciešamība apsteigt konkurentus. Grāmata, kura palīdzēs pieņemt svarīgus lēmumus ātri un pareizi".

DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš pēc grāmatas izlasīšanas secina: „Daniela Kānemana grāmata mani uzrunāja ļoti personiski. Tā brīdina par kļūdām, kuras var pieļaut, paļaujoties uz intuīciju, taču arī informē par tās spēku. No vienas puses, „Domā ātri, domā lēnām" ir cilvēku muļķības enciklopēdija, no otras puses, tā ir arī pamācība par to, kā savus prāta resursus izlietot efektīvi. Es neteiktu, ka grāmatu ir ļoti viegli lasīt, tas ir drīzāk darbs, nevis izklaide. Taču tā ir ļoti pamatīga un sistemātiska, izlasot grāmatu līdz pusei, bija sajūta, ka daudz ko zaudēšu, ja neizlasīšu to līdz galam".

Par „Domā ātri, domā lēnām" atzinīgi izteikušies arī tādi laikraksti kā „The Economist", „NewYork Times Book Review", „A Globe and Mail"," The Wall Street Journal" u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV