Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Aleksandram Čakam - 111

EasyGet.lv, 23.10.2012. 16:50

Aleksandra Čaka muzejs dzejnieka 111. dzimšanas dienu atzīmē īpaši – ar svinīgu Čakam veltītu piemiņas zīmju pasniegšanu un Nika Matvejeva dziesmu cikla atskaņojumu.
Aleksandram Čakam - 111

27. oktobrī Čaka muzejs un Aleksandra Čaka biedrības priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks pasniegs pirmās dzejnieka Aleksandra Čaka piemiņas zīmes, kuras saņems dzejnieka piemiņas vietas izveidotājs Bērzaunē Rolands Ķemers, aktieris Vilis Daudziņš, mūziķis Niks Matvejevs, grāmatu izdevēja Vija Kilbloka un citi. Pēc svinīgās ceremonijas Čaka simtu vienpadsmitās dzimumdienas viesi baudīs Nika Matvejeva koncertprogrammu ar Aleksandra Čaka vārdiem, kurā uzstāsies dziedātājs Niks Matvejevs un vijolnieks Gidons Grīnbergs. Čaka muzejs sadarbībā ar grāmatu apgādu Zvaigzne ABC dzejnieka 111. dzimšanas dienā piedāvā arī jaunu kopdarbu "Čaks virtuvē".

Dzejnieks, prozaiķis, īstajā vārdā Aleksandrs Čadarainis, dzimis 1901. gadā, Rīgā. Pirmās dzejoļu grāmatas publicē 1928. gadā. Studējis medicīnu Maskavas universitātē un Latvijas Universitātē. Strādājis par skolotāju. Brīvvalsts laikā Čaka vārds saistīts ar jauno autoru žurnāliem "Jauno Lira", "Trauksme" un mākslinieku apvienību "Zaļā vārna". Čaks ir izcilākais 20. gadsimta 20.-30. gadu latviešu dzejas reformators. Dzejnieks aktīvi darbojies teātra, kino un tēlotājas mākslas kritikā. 2000. gadā Rīgā, Lāčplēša ielā 48/50, atklāts Čaka memoriālais dzīvoklis.

Sapņo, un tu nebūsi mazs * Visa pasaule tevī liesies kā kvass
Sapnis viscietāko tēraudu dzeļ * Un cilvēku visam pāri ceļ
Sapnī tu pats topi sākums * Pats sev par sakni un zelta vāku.
Sapņo!

Foto: Aleksandrs Čaks. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV