Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Norvēģu ekonomists Ērika S. Reinerts jaunajā grāmatā skaidro, kāpēc nabadzīgās valstis joprojām ir nabadzīgas

EasyGet.lv, 24.10.2012. 11:35

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā norvēģu ekonomista Ērika S. Reinerta grāmatu „Kā bagātās valstis kļuva bagātas... un kāpēc nabadzīgās valstis paliek nabadzīgas".
Norvēģu ekonomists Ērika S. Reinerts jaunajā grāmatā skaidro, kāpēc nabadzīgās valstis joprojām ir nabadzīgas

Kā uzsver ekonomists Jānis Ošlejs, šī grāmata ir domāta visiem, kas vēlas panākt strauju un drošu Latvijas pievienošanos bagāto valstu pulkam. Ēriks S. Reinerts apraksta tos ekonomiskos un tehnoloģiskos spēkus, kas valstij ir jārada, lai tās ekonomika piedzīvotu patiesu uzplaukumu.

Grāmatā autors, sniedzot plašus piemērus, pierāda, ka bagātās valstis kļuva bagātas tādēļ, ka gadu desmitiem, bieži vien gadsimtiem ilgi to valdošās elites iedibināja, subsidēja un aizsargāja atsevišķas rūpniecības nozares un pakalpojumus. Tās visas savas ražošanas struktūras veidoja tajās jomās, kur koncentrējās tehnoloģiskās izmaiņas. Savukārt kolonijām tika uzspiests specializēties uz tādām ekonomiskām aktivitātēm, ar kurām šīm valstīm nekad nebija iespējams kļūt bagātām. Šāda pat politika, tikai labāk maskēta, tiek realizēta arī mūsdienās.

Liela uzmanība grāmatā ir pievērsta ASV institūciju (Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds, Starptautiskā Tirdzniecības organizācija) piekoptajai neoliberālajai politikai un praktiskai darbībai. Šīs politikas radīto postu attīstības valstīs autors ilustrē ar daudziem spilgtiem, reizēm gandrīz neticamiem piemēriem no savas bagātās pieredzes. Savukārt grāmatas 7. nodaļā autors apraksta mūsdienu koloniālismu. Autors parāda, kā „Centrs perifēriju kontrolē ar tādu stimulu palīdzību, kas rada totālu ekonomisku atkarību un tādējādi novērš politisku mobilizēšanos un autonomiju". Šāda politika pakāpeniski noved pie cilvēku samierināšanās ar pastāvošo labklājības minimumu un beigu beigās pie garīgas degradācijas. Šajā ziņā paralēļu vilkšana ar to, ko redzam ES perifērijā – Latvijā – nav bez pamata.

Labā ziņa ir tāda, ka Ēriks S. Reinerts apraksta tos ekonomiskos un tehnoloģiskos spēkus, kas valstij ir jārada, lai tās ekonomika piedzīvotu patiesu uzplaukumu. Grāmatai pievienots īpašs autora priekšvārds latviešu izdevumam.

Ēriks S. Reinerts (1949) ir pasaulē slavens norvēģu ekonomists, Reālās ekonomikas fonda „The Other Canon" dibinātājs un Norvēģijas Stratēģisko pētījumu institūta pētnieks. Viņš ir viens no pasaules vadošajiem neortodoksālās attīstības ekonomikas ekonomistiem, ir konsultējis ANO un vairāku valstu valdības ekonomikas attīstīšanas jautājumos. Par grāmatu „Kā bagātās valstis kļuva bagātas... un kāpēc nabadzīgās valstis paliek nabadzīgas" Ēriks S. Reinerts 2008. gadā saņēma prestižo Mirdāla balvu (Myrdal Prize).

Atšķirībā no lielas daļas literatūras, ko radījuši mūsdienu globalizācijas pretinieki, šī ir nopietna grāmata, ko uzrakstījis nopietns autors. Tā ir pelnījusi, lai jūs to izlasītu.
Mārtins Vulfs, Financial Times

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV