Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Rūdolfa Blaumaņa lugas „Ugunī" iestudējums būs skatāms Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

EasyGet.lv, 24.10.2012. 14:13

Sestdien, 27. oktobrī, plkst. 15.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina Kolonnu zālē noskatīties Rūdolfa Blaumaņa lugas „Ugunī" izrādi, kuru iestudējusi režisore Ināra Čakste kultūras centra „Iļģuciems" teātra studijā „Rampa".

Kristīnes un Edgara mīlas stāsts, Alaines muižas ļaužu raksturi, dzīve, sadzīve, kaislības un intrigas, dvēseles gļēvums un cēlums, draudzība un nodevība, mīla un naids – visas šīs „ugunis" karsē un dedzina ļaužu dvēseles arī šodien, līdz ar to visi notikumi, izvēles, situācijas, uzrunā mūs personiski, aktuāli un mūsdienīgi. Iestudējuma režisore Ināra Čakste dalās pārdomās: „Pagājuši 107 gadi kopš uzrakstīta un 1905. gadā pirmo reizi izrādīta Rūdolfa Blaumaņa luga „Ugunī". Amizants šķiet fakts, ka, Blaumaņa laikā, pēc pirmizrādes no „labāko aprindu" madāmu puses, tikuši izteikti pārmetumi par dažādiem piedauzīgiem skatiem, īpaši par ainu, kurā Edgars uz rokām aiznes Kristīni... Tikumi un likumi tomēr mainās.

Rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa talanta spēks slēpjas īpašā prasmē saskatīt un parādīt Latvijai raksturīgo, laiku lokos nemainīgo cilvēku tipāžu galeriju, kuru varam ieraudzīt arī šobrīd pastāvošajā sabiedrībā. Īpaši jāizceļ smalkās, rafinētās intrigas, ar kuru palīdzību katrs cenšas savā veidā tikt dzīvē uz augšu. Ne velti rakstnieks Andrejs Upītis devis darbam augstu novērtējumu, atzīdams Kristīni par skaistāko tēlu latviešu literatūrā.Neatkarīgi no dažādiem viedokļiem, luga piedzīvojusi daudzus uzvedumus gan uz profesionālām, gan amatieru teātru skatuvēm un tajā ikviena paaudze ienes kaut ko jaunu."

Izrādi sestdien, 27. oktobrī, muzejā būs iespējams noskatīties par īpaši draudzīgu ieejas maksu – vienu latu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV