Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Klajā nāk Ilzes Indrānes stāstu grāmata "Divpadsmit logi"

EasyGet.lv, 25.10.2012. 13:51

Apgādā "Nordik" izdota Ilze Indrānes jaunā stāstu grāmata "Divpadsmit logi".
Klajā nāk Ilzes Indrānes stāstu grāmata "Divpadsmit logi"

Ilzes Indrānes (1927) sarakstītos romānus, stāstus un lugas joprojām lasa dažādu paaudžu cilvēki. Teju jau pusgadsimtu autores darbi ir bibliotēkās un daudzu ģimeņu grāmatu plauktā. Vecāka gadagājuma lasītāji tās nodod mantojumā jaunajiem.

Viņi arī vērtē pa jaunam. I. Indrānes darbus vieno mūsu Latvijas cilvēku sajūtas – no skolas gadu priekpilnās jūsmas, jaunības gadu degsmes ("Lazdu laipa", 1963), no jūtu brieduma un vilšanās sāpēm, līdz sarunām par tēva mājām, smeldzīgām un dedzinošām pagātnes atmiņām. Indrāne raksta par mīlestību uz Tēvzemi, par cilvēku likteņiem vēsturisku notikumu krustcelēs un skaudrām atziņām mūža novakarē. ("Dievsunīši", 2007). Autores stāstos ir cilvēki ar piegružotām dvēselēm, uz ārējiem labumiem tendēti un tādi, kuri "ar saknēm zemē, ar galotni debesīs", kā Autore pati.

21. gs. Latvijas sabiedrības sašķeltībā daudzi jūtas nodoti, nenovērtēti, ar savainotām dvēselēm un lieki pašu dzimtenē. Par spīti visam – stāstos ir latvisks sīkstums un spītīga patiesu vērtību klātesamība.

""Divpadsmit logi" ir divpadsmit neuzrakstīto romānu fragmenti, izirušas lapas ar atvainošanas un piedošanas lūgumu pieminētajiem un vārdos sauktajiem par uzrakstīto un noklusēto. Taču priecāšos arī par lasītāju, kurš lappusēs notvers vien raibas miniatūras no "Baso kāju" laika vai pavalkātus astesgalus no žurnālista dienasgrāmatas. Logi blāzmo sveču, skalu, jāņtārpiņu gaismā," saka grāmatas autore.

2012. gadā rakstnieces devums latviešu literatūrā novērtēts ar augstāko balvu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV