Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Orsons Velss - brīnumbērns, kas satricināja Ameriku

EasyGet.lv, 29.10.2012. 14:26

2. novembrī Kinoskola aicina uz teātra un kino vēsturnieka, dramaturga Ričarda Frānsa lekciju "Orsons Velss: brīnumbērns, kas satricināja Ameriku" un filmas "Pilsonis Keins" seansu. Filma tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām filmām, kuras veidotājam Orsonam Velsam tapšanas laikā bija tikai 24 gadi.
Orsons Velss - brīnumbērns, kas satricināja Ameriku

Ričārds Frānss, kurš ir viens no vadošajiem Velsa pētniekiem ASV, savā lekcijā pievērsīsies mazāk zināmajam Orsona Velsa darbības posmam – viņa darbībai teātrī un radio, kas Velsam nodrošināja sensacionālus panākumus un arī īpašu kontraktu Holivudā.

Orsona Velsa kontā ir arī radio iestudējums "Pasauļu kari", kura radītais efekts bija tik reālistisks un dokumentāls, ka radīja paniku miljoniem Amerikas iedzīvotāju vidū. Spēja manipulēt ar milzīgu auditoriju un īpašā apdāvinātība, kas izpaudās arī uz skatuves, nodrošināja jaunajam Velsam īpašus noteikumus viņa debijai Holivudā. Velsu sagaidīja ar atplestām rokām, viņam tika dāvāta neierobežota radošā brīvība, kuras rezultātā tapa viena no visu laiku novatoriskākajām filmām "Pilsonis Keins" (Citzen Kane, 1941). Pats Orsons Velss tajā nospēlēja gan galveno preses magnāta un multimiljonāra Keina lomu gan arī bija tās režisors. Par vienu no filmas galvenā varoņa prototipiem kļuva tā laika ASV avīžu magnāts Randolfs Hērsts.

Pēc filmas pirmzirādes Hērsta mediju impērijai tika pavēlēts darīt visu, lai Velsa novatorisko filmu «iznīcinātu» – Hērsta nespēja piedot jaunā Velsa uzdrošināšanos un atļaušanos ironizēt par mediju magnāta lielummāniju un arī nolemtību.

Kopš filmas "Pilsonis Keins" uzņemšanas tā neskaitāmas reizes atzīta par visu laiku vislabāko filmu, tās novatorisms ir ietekmējis kino medija attīstību XX gs. otrajā pusē.

Lektors Ričards Frānss savā lekcijā akcentēs Orsona Velsa unikālo talantu un spēju darboties dažādos žanros un medijos – teātrī, radio, kino.

Ričards Frānss – mākslas zinātņu doktors, lektors, dramaturgs, teātra vēsturnieks. Viens no atzītākajiem Orsona Velsa pētniekiem pasaulē, vairāku grāmatu un lugu (The Theatre of Orson Welles, Orson Welles on Shakespeare, Obediently Yours, Orson Welles) autors. Darbojies arī Čārlza Ludlama teātra kompānijā Ridiculous Theatrical Company Ņujorkā u.c.

Ieeja uz lekciju un filmas seansu 2. novembrī plkst. 18.30 kinoteātrī K Suns – bez maksas.

Lekciju rīko nodibinājums Kinoskola, sadarbībā ar ASV vēstniecību un kinoteātri K.Suns. Nodibinājums Kinoskola ir sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir kinokultūras popularizēšana.

Foto: Orsons Velss. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV