Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgā demonstrēs dokumentālo filmu par Kipru

EasyGet.lv, 29.10.2012. 14:57

Kinoteātrī „K Suns" " 8. novembrī plkst. 19.30 starpkultūru projekta Riga Festival ietvaros demonstrēs Kipras režisora Danajas Stilianu dokumentālo filmu „Sadalītā sala" („Sharing an Island"), kas ir kļuvusi par kinofestivālu sensāciju un atklājumu visas pasaules skatītājiem.

Filmas „Sadalītā sala" („Sharing an Island") galvenās un vienīgās darbojošās personas ir seši jauni cilvēki – trīs Kipras grieķi, kuri dzīvo salas dienvidu pusē un trīs Kipras turki, kuri dzīvo okupētajā pusē. Viņi nekad nav pazinuši viens otru un pirmo reizi ir satikušies filmēšanas laukumā. Vēsturiski viņi ir dzīvojuši kopā blakus ielās, blakus mājās. Viņus izdalīja karš. Vai viņi atkal varēs dzīvot kopā?

Filma atklāj veselīgu etniskās identitātes izjūtu, apvienojot jauniešus no dažādām kopienām, kuri jau 40 gadus dzīvo pastāvīgā kara stāvoklī, tas kļūst par galveno novērošanas objektu. Filmas galvenā tēma – cilvēciskuma uzvara, rasisma, nacionālisma, reliģiskā fanātisma un sociālā pārākuma nosodīšana.

Viņi runā dažādās valodās, stāsta dažādas vēstures, viņiem ir dažādas reliģijas, bet viņi visi dzīvo uz vienas salas. Vai viņi ir gatavi to sadalīt mierīgā ceļā?

„Bet kāpēc tas viss?" – Jūs jautāsiet. Jo filma ir par Kipru, bet to rāda Latvijā. Mēs vēlamies atgādināt, ka katrs no mums pieliek savus spēkus, lai veidotu pasauli, kurā mēs dzīvojam. Mēs redzam tikai to, kas mums ir pierasts un pieņemams, bet ne to, kas ir patiesībā.

Filmas pirmizrādē Rīgā uzstāsies īpašs viesis – Kipras vēstniecības pārstāvis, kurš sniegs galveno informāciju par Kipras problēmu. Filmas izrāde Rīgā notiek sadarbībā ar Kipras vēstniecību.

Projekts Riga Festival ir kultūras tendenču simbioze, ar galveno mērķi - mākslas pieejamību katram cilvēkam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV