Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Jauni izrāžu cikli un teātra dramaturgs Dirty Deal Teatro

EasyGet.lv, 05.11.2012. 12:09

Dirty Deal Teatro ir atvērta platforma jaunajiem teātra profesionāļiem – režisoriem, dramaturgiem, aktieriem, scenogrāfiem, horeogrāfiem – kurā veidot inovatīvas un laikmetīgas teātra izrādes, pirmo reizi mēģinot tās veidot kādā no Dirty Deal Teatro piedāvātajām tēmām, informē teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Murāne. 2013. gada tēmu nosaukumi – Personas kods, Okupē Rīgu un Uztveres eksperiments. Turklāt Dirty Deal Teatro ir pirmais teātris Latvijā, kurā strādās teātra dramaturgs.

Dirty Deal Teatro lielai daļai izrāžu materiāls top speciāli iestudējumam vai pat mēģinājumu procesa laikā to kopā veido visa radošā komanda, kas ir ierasta laikmetīgā teātra prakse. Tāpēc ir nepieciešams teātra dramaturgs, kas var palīdzēt un konsultēt režisoru un pārējo radošo komandu izrādes tapšanas laikā, ja nepieciešams, arī veidojot izrādes tekstu. Dirty Deal Teatro darbu sāks Jānis Balodis, kas jau veidojis dramaturģiju vai arī bijis konsultants vairākām Dirty Deal Teatro izrādēm, tai skaitā "Visi mani prezidenti", kas pērn ieguva Spēlmaņu Nakts balvu kā gada latviešu autora iestudējums. Jānis Balodis: "Teātra dramaturga uzdevums nav noteikt tikai vienu iespējamo veidu kā veidot izrādi, bet drīzāk uzdot jautājumus uz kuriem rast atbildes un risinājumus pirms ķerties pie izrādes veidošanas."

Dirty Deal Teatro 2013. gadā veidos izrāžu ciklus, kuru ietvaros taps jaunās izrādes. Ciklu tēmas ir veidotas tādēļ, ka teātris vēlas pastiprināti runāt par sociālpolitiskiem jautājumiem, par cilvēka esamību, kā arī iet ārpus tradicionālā teātra rāmjiem.

Uztveres eksperiments

Šajās izrādēs mēs cenšamies paplašināt ierasto komunikāciju ar skatītāju jeb mēģināt šķērsot ierastās komunikācijas robežas. Vēl to iespējams var saukt par jaunu formu meklēšanu, bet jebkurā gadījumā tas ir mēģinājums sniegt skatītajam jaunu teātra pieredzi.

Okupē Rīgu

Vairāk kā gadu atpakaļ pēc Occupy Wall Street Ņujorkā aizsākās Occupy kustība visā pasaulē. Kustības mērķis ir cīņa pret sociālo un ekonomisko nevienlīdzību, korupciju, ekonomisko interešu ietekmi politikā. Šo izrāžu mērķis ir diskusija par šo problēmu esamību vai neesamību Rīgā un Latvijā. Pirmā izrāde šī cika ietvaros būs izrāde-lekcija "Nacionālās attīstības plāns".

Personas kods

Izrādes pēta cilvēka iekšējo pasauli, un iekšējās pasaules attiecības ar ārpasauli. Par to, ko to kādas izmaiņas veic sevī, lai būtu. Pirmā izrāde šī cikla ietvaros būs Umka.lv jauniestudējums "Laika jautājums", kas pirmizrādi piedzīvos jau 29. novembrī.

Tāpat tiks saglabāts izrāžu cikls Tests, kas ir sadarbības projekts starp nevalstisko teātri Dirty Deal Teatro un Latvijas Nacionālo teātri, kura ietvaros jaunie teātra režisori veido izrādi ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem. Savukārt Viesistabā uzņemsim citu teātru un radošo apvienību producētos projektus un izrādes.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV