Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Klajā nāk Gunta Kalmes grāmata „Pēdas. Mācītāja pārdomas par savas tautas vēsturi"

EasyGet.lv, 12.11.2012. 11:02 | komentāri (1)

Otrdien, 13. novembrī, plkst. 17:00 Kara muzejā tiks atvērta Gunta Kalmes grāmata „Pēdas. Mācītāja pārdomas par savas tautas vēsturi".

Pasākumā tiks rādīti unikāli kadri no režisores Dzintras Gekas fonda „Sibīrijas bērni" ekspedīcijām uz izsūtīto latviešu ieslodzījuma un atdusas vietām Krievijā. Tā ir ne tikai tieša atgriešanās nesenā un baigā pagātnē, bet arī kuriozu gadījumu un brīnumainas izglābšanās hronika.

Grāmatā „Pēdas. Mācītāja pārdomas par savas tautas vēsturi" īpaša uzmanība pievērsta Latvijas šodienai globalizētajā pasaulē. Par mūsu tautas vēsturi bieži runā kā par grūtību, ciešanu un apspiestības vēsturi, taču šī grāmata stāsta tieši par pretējo - par latviešu izturētspēju, pretestības un gara spēku un to avotiem Dievā. Grāmata izdota ar Roberta Feldmaņa fonda atbalstu.

Mācītājs, dr.theol. Guntis Kalme īpaši izprot savu, kā latviešu tautas mācītāja misiju. Divdesmit gadi ir pārāk īss posms, lai sabiedrība atgūtos no karojošā ateisma un sekojošā materiālisma un tradicionālo un kristīgo vērtību nolieguma.

Mācītājs uzskata, ka ikviena tauta ir Dieva radīta superpersona un tās dveselei ir vajadzīga dziedināšana, piedošana, ticība, cerība un mīlestība kā ikvienam cilvēkam. Dziļi sāpināto un necilvēcīgu netaisnību pieredzējušajiem – represētajiem, Sibīriju, uzsūtīšanas un karu pārcietušajiem - ir vajadzīga īpaša uzmanība, tādēļ mācītājam nākas nokāpt atmiņu ellē līdz ar savas draudzes locekļiem un izkāpt no tās ārā - ar spēju piedot cilvēkiem un pasaulei. Tur meklējamas saknes mācītāja un domātāja Gunta Kalmes aizrautīgajai interesei par mūsu tautas vēsturi. Paaudze, kura nēsā „aizliegto un apkaunojošo" naidu un sāpes, ik dienas izcieš jaunus pazemojumus,

kad viņu pieredzi cenšas noklusēt un padarīt par nebijušu ne tikai politiķi, bet arī liela daļa sabiedrības.

Atvēršanas svētkos muzicēs Rīgas mūzikas internātskolas audzēkņi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV