Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

RIXC grāmatas – ikvienam, kas vēlas izprast digitālo laikmetu

EasyGet.lv, 16.11.2012. 11:21

Līdz 1. decembrim grāmatnīcās "Valters un Rapa" un "Jānis Roze" īpaša akcija Jauno mediju kultūras centra RIXC izdotajām grāmatām – Rasas Šmites "Kreatīvajiem tīkliem" un Dainas Siliņas tulkotajai Ērika Kluitenberga (sast.) "Imagināro mediju grāmatai".

Šīs abas grāmatas noteikti jāizlasa ne tikai tiem, kas studē jauno mediju komunikāciju, strādā ar digitālajām tehnoloģijām vai interesējas par mūsdienu mākslu un kultūru, bet arī ikvienam, kas vēlas izprast digitālo laikmetu.

Grāmatai "Kreatīvie tīkli" akcijas cena ~ 3,90 Ls un "Imagināro mediju grāmatai" ~ 4,90 Ls.

Rasas Šmites grāmatā "Kreatīvie tīkli" (2011, atk. 2012) pirmo reizi latviešu valodā tiek piedāvāts sistematizēts apskats par digitālā laikmeta tīklu teorijām un jaunajām mākslas praksēm. Saistošā valodā autore apraksta interneta neseno vēsturi un iepazīstina ar tīklu kultūras attīstību – no virtuālajām kopienām 20. gadsimta nogalē līdz sociālajiem tīkliem mūsdienās. Autore īpaši aplūko interneta pirmsākumus un laikmetīgās kultūras rašanos pēcpadomju Latvijā. Šajā pētījumā izmantotas gan pašas autores personiskās refleksijas, gan intervijas ar citiem 90. gadu jaunās kultūras aktīvistiem – Paulu Bankovski, Alisi Tīfentāli, Jānis Garanču, Sergeju Timofejevu, Kasparu Vanagu un citiem.

Nīderlandiešu rakstnieka Ērika Kluitenberga sastādītā "Imagināro mediju grāmata" (2006, tulk. 2011) ir aizraujošs ceļojums, kas aizved skatītāju tehnoloģiju radīto mītu pasaulē. Kopš 17. gadsimta Rietumu civilizācija ir ilgojusies radīt mašīnas, kas spētu piepildīt cilvēku sapņus. Par "imaginārajiem medijiem" Kluitenbergs dēvē tādus cilvēces sapņu objektus, kas ir gan reāli aparāti, gan brīnumainas ierīces un pilnībā iluzori objekti – no maģiskās laternas, stereoskopijas mānijas un arheoloģisko mediju mākslas līdz pat kinematogrāfiskajam spiritismam un nāves ikonogrāfijai. Grāmatā Brūss Sterlings, Zigfrīds Cilinskis, Erki Huhtamo, Ēriks Kluitenbergs un citi ievērojami mūsdienu autori dodas pa pagātnes pēdām, izsekojot visai sarežģītās kultūras, estētikas un politikas attiecības, kas veidojušās līdz ar komunikācijas mediju attīstību.

Tāpat grāmatas var iegādāties, kā arī sīkāku informāciju par tām iegūt Jauno mediju kultūras centrā RIXC, 11. novembra krastmalā 35-201, Rīgā, tālr. 67228478, rixc[at]rixc.lv.

http://rixc.lv/kiosks/

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV