Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Dzejniekam, tulkotājam un literatūrkritiķim Imantam Auziņam - 75

EasyGet.lv, 16.11.2012. 11:24

21. novembrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejs aicina uz dzejnieka, tulkotāja un literatūrkritiķa Imanta Auziņa 75. dzimšanas dienas sarīkojumu "Viss turpinās".

Imanta Auziņa dzimšanas dienas īstais datums ir 13. novembris. Viņi abi – Imants Auziņš un Ojārs Vācietis – ir 13. novembra bērni. Ojārs četrus gadus vecāks, un ne tikai gados vecāks, bet arī Imanta dzejas skolotājs – tas, pie kura lieluma viņš nebaidās un nekautrējas piemērīties, ar kuru kopā cauri 60. un 70. gadiem iznesta latviešu dzeja, valoda un nacionālā pašapziņa.

Gandrīz ik gadu savu īsto dzimšanas dienu Imants Auziņš aizvada Ojāra Vācieša mājās, godinot un vienmēr ar lielu cieņu atceroties Ojāru. Arī šogad Ojāram Vācietim veltītajā dzimšanas dienas sarīkojumā Imants bija šeit. Tāpēc pats savu dzimšanas dienu dzejnieks atzīmēs 21. novembrī, un šoreiz pamatoti un pelnīti tiks godināts un sveikts par bagātajā radošajā mūžā paveikto – vairāk nekā 20 dzejas krājumi, tēlojumi, apceres un atmiņas, neskaitāmi atdzejojumi. Īpaši jāizceļ 1968. gadā iznākušais dzejoļu krājums „Skumjais optimisms", kas reizē ar Ojāra Vācieša, Vizmas Belševicas. Knuta Skujenieka un citu dzejnieku balsīm bija patiess iekšējs protests stagnējošajam gaisam latviešu kultūrā.

Jāpiemin arī viņa īpašais pienesums poēmas un balādes žanra attīstībā.

Nepārvērtējams ir Imanta Auziņa devums atdzejā. Viņš ir atdzejojis J. Vinokurova, A. Bloka, M. Cvetajevas, V. Nezvala, S. Nēres, A. Kušnera, R. Čilačavas un daudzu citu dzejnieku darbus, kā arī sastādījis krievu un ukraiņu dzejas antoloģijas.

Savu 75. dzimšanas dienu Imants Auziņš sagaidīs ar triju grāmatu atvēršanu: dzejnieka dzīvesbiedre Irīna Cigaļska ir uzrakstījusi grāmatu par Imantu Auziņu, tā iznāks apgādā „SolVita", apgāds „Zvaigzne ABC" laiž klajā viņa jaunāko dzejas krājumu „Zem zibens zelta saivas", bet „Poligrāfijas Infocentrs" izdevis Imanta Auziņa bērnu dzejas grāmatu.

Imants Auziņš beidzis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti. Strādājis laikrakstos „Literatūra un Māksla", „Padomju Jaunatne", literatūras žurnālos „Karogs" un „Daugava" (krievu val.), izdevniecībā „Liesma". No 1968. līdz 1971. gadam bijis Latvijas Rakstnieku savienības valdes radošais sekretārs, no 1989. līdz 1992. gadam – Rakstnieku savienības priekšsēdis. 90. gados strādājis par RAU Latviešu valodas un kultūras katedras lektoru.

Imants Auziņš ir saņēmis LPSR Valsts prēmiju (1977), apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2001), ir Viļa Plūdoņa prēmijas (1990) un Ojāra Vācieša prēmijas (2007) laureāts.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV