Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Klajā nāk Entonija Horovica romāns "Zīda nams"

EasyGet.lv, 20.11.2012. 14:57

Viens no gaidītākajiem un vairāk apspriestajiem romāniem Anglijā – Entonija Horovica "Zīda nams" iznācis latviešu valodā.
Klajā nāk Entonija Horovica romāns "Zīda nams"

"Zīda nams" ir pirmais un vienīgais turpinājums sera Artura Konana Doila darbiem par detektīvu Šerloku Holmsu, kas saņēmis ne vien īpaši jūsmīgas lasītāju atsauksmes, bet arī A. Konana Doila biedrības un A. Konana Doila mantinieku augsto novērtējumu, atzīstot to par autorizētu turpinājumu. Atzinību, ko romānam veltījuši A. Konana Doila darbu pētnieki un ģimenes locekļi, apliecina mazā, sārtā zīmīte uz grāmatas vāka.

Protams, šīs vispārējās atzinības pamatā ir Entonija Horovica brīnišķīgais stāstnieka talants, kurš rakstniekam ļāvis doktora Vatsona vēstījumu padarīt tik dzīvu, ka lasot šķiet: tas tiešām ir paša A. Konana Doila sarakstīts. Viktorijas laikmeta Londona un omulīgais Beikerstrītas dzīvoklis, pats slavenais detektīvs un pārapzinīgais Skotlendjarda inspektors Lestreids, centīgais Vatsons un, protams, šausminoši noziegumi – viss romāna lappusēs saplūst un savijas, veidojot tik raksturīgo gaisotni un radot ilūziju, ka viss tiešām notiek pa īstam.

"Zīda nams" saņēmis tikai pozitīvas recenzijas visos lielākajos preses izdevumos: "The Washington Post", "The Guardian", "Publishers Weekly", "The New York Times" (un pabijis ne tikai Eiropas, bet arī ASV bestselleru sarakstos). "The Guardian" recenzijā Īens Sensoms (Ian Sansom) raksta: "Detaļas, detaļas, detaļas. Vai Horovics, tāpat kā Holmss, spēj no šīm atsevišķajām ūdens lāsēm radīt okeānu vai ūdenskritumu? Vai viņš var mūs pārsteigt? Satriekt? Vai te atrodami "ātrie deduktīvie slēdzieni, tik aši kā intuīcija, tomēr vienmēr loģiski ", kuri mūs tā sajūsmināja [A. Konana Doila darbos]? Jā!"

Un tā – "Zīda nams". Šis ir stāsts no Šerloka Holmsa un doktora Vatsona kopdarbības sākumposma, un lasītājiem to, kā ierasts, atklāj Vatsons. Taču "Zīda nams" netiek publicēts varoņu dzīves laikā – lai gan Vatsons to sarakstījis mūža nogalē, tas ticis noslēpts seifā, lai publicētu pēc simts gadiem, kad vairs nebūs dzīva neviena no iesaistītajām personām.

Reiz pie Holmsa ierodas kāds kungs, kurš uzskata, ka viņu vajā atriebīgs noziedznieks: Kārstērzs reiz ir panācis, ka policija likvidē varenu īru bandu, un nu šķiet, ka drosmīgo mākslas tirgotāju vajā bandas vadoņa brālis. Tajā visā ir iesaistīta varena, slepena organizācija "Zīda nams". Pūloties noskaidrot, kas īsti ir šī noslēpumainā slepenā brālība, Šerloks Holmss saņem ārkārtīgi nopietnus ieteikumus likties mierā, taču detektīvs ir spītīgs un pārdrošs vienlaikus, turklāt ārkārtīgi ieinteresēts. Viņš riskē... un nokļūst neapskaužamā situācijā, kad apdraudēta ir ne tikai dzīvība, bet arī gods...

Grāmatu tulkojusi Zane Rozenberga.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV