Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Notiks Buto studijas performance "āda āda tu mana melnā vārna"

EasyGet.lv, 21.11.2012. 09:18

26. novembrī plkst. 19:00 teātra "Dirty Deal Teatro" telpās (Spīķeru kvartāls, Maskavas iela 12 k-2) notiks buto dejas studijas performance "āda āda tu mana melnā vārna", kur autori pētīs dzīvi savā un citu ādā – izjūtas, sajūtas un semantisko nozīmi, informē teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Murāne.
Notiks Buto studijas performance "āda āda tu mana melnā vārna"

Civilizācijas āda kā steiga, trauksme, atkārtojums, informācijas blīvums, elektrības dūkoņa, drēbes, putekļi, svešatnība, vientulība. Dabas āda kā pirmatnējais kailums, vienība, rituāls, atbrīvošanās, jaunā dzimšana. Mēs balansējam starp abām ādām, veidojot un saglabājot savējo. Kā izskatās teicieni "bez ādas", "biezādains", "novilkt ādu pār acīm", "kas tev aiz ādas?", "izbaudīt uz savas ādas", "līst no ādas laukā" ja mēs uz tiem raugāmies kā uz psihofizisku izpausmi?

Buto ir Japānā 20. gs. 50. gadu beigās radusies laikmetīgās dejas forma un avangrada māksla. Šodien buto ir izplatījies visur pasaulē un ieguvis dažādas sejas – tas ir pieskaitāms arī pie fiziskā vai kustību teātra un multidisciplinārās mākslas izpausmēm. Buto uzrunā jutekļus, sajūtas un izjūtas, tas nav saprotams un lasāms "ar prātu vai loģiku". Tā ir tēlu un simbolu ķermeniska, arhaiska valoda, kas iznirst no psihes dziļākajiem slāņiem. Ne velti buto dēvē par "ķermeņa arheoloģiju" - tur sastopamais var būt gan dievišķs, gan biedējošs.

Režija/horeogrāfija: Simona Orinska un Buto studijas dalībnieki: Ieva Putniņa, Anna Egle, Anda Hūna, Viktorija Eksta, Evarts Melnalksnis, Laura Feldberga, Mārtiņš Cīrulis. Piedalās: Jānis Pauls (čells).

Buto studija darbojas kopš 2006. gada, kad tās dibinātāja multimāksliniece un deju un kustību terapeite Simona Orinska izlēma uzsākt jaunu virzienu kustību mākslā Latvijā. Buto studijas ietvaros Simona izmanto deju un kustību terapijas pieejas, apvienojot to ar buto deju, improvizāciju, kontaktimprovizāciju un citām tehnikām. Simona Orinska ir mācījusies pie kustību teātra "tēva" Latvijā - Anša Rūtentāla, ārvalstīs apguvusi dažādas laikmetīgās, tā arī tradicionālās dejas tehnikas, īpaši akcentējot Āzijas dejas.

Vairāk informācija: www.simonaorinska.info

Biļešu cena Ls 5 (skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 3). Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīze" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Vairāk informācijas teātra mājaslapā www.dirtydeal.lv/teatro

Foto: Buto deja. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV