Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Klajā nāk Džastina Kronina episkais romāns "Pāreja"

EasyGet.lv, 22.11.2012. 10:55

Apgādā Zvaigzne ABC izdots amerikāņu rakstnieka Džastina Kronina romāns "Pāreja" - vienlaikus spriedzes piesātināts romāns par apokalipsi un gudri sabalansēts psiholoģisks trilleris - par spīti lielajam lappušu skaitam, savaldzināja lasītājus visās pasaules malās. Romānu aizrautīgi lasīja gan pusaudži, gan pieaugušie, gan vīrieši, gan sievietes, un dažādās aptaujās tas saņēma Gada labākās grāmatas, Gada lasītākās grāmatas, utt. titulu.
Klajā nāk Džastina Kronina episkais romāns "Pāreja"

Romāni un filmas par vispasaules apokalipsi 20./21. gadsimta lasītājam jau šķiet visai ierasts formulu žanrs, kurā neko jaunu vairs nesagaidīt. Taču pēdējo pārdesmit gadu laikā divi darbi par šo tēmu pamanījās satricināt lasošo sabiedrību patiesi apokaliptiskā mērogā. Viens no tiem bija Stīvena Kinga leģendāri episkais darbs "Pretošanās" (The Stand, 1978. un 1990. gadā); šim līdzvērtīga bestsellera statusu pēdējo divu gadu laikā aizvien straujāk iemanto arī Džastina Kronina (Justin Cronin) 2010. gadā tapušais romāns "Pāreja" (The Passage), par kuru pats Stīvens Kings atzinies, ka jau pēc trīsdesmit lappušu izlasīšanas kļuvis par šī darba "gūstekni".

Romāna sižets šķietami ir vecs kā pasaule un pazīstams visos punktos. ASV militārajās laboratorijās tiek izstrādāts bīstams vīruss – vai gan var notikt kas cits kā nejauša sagadīšanās, kuras rezultātā vīruss nokļūst ārpusē un inficē puspasaules? Un cik tur vairs tālu līdz deviņdesmit procentu pasaules iedzīvotāju apmiršanai? Romāna pirmajās lappusēs iepazīstamies ar sešgadīgo Eimiju – ir taču pilnīgi skaidrs, ka viņa būs atslēga uz visiem noslēpumiem! Un ko gan jaunu vairs iespējams pateikt par visādi apzelēto šausmu tēlu – vampīru? Tā ar pilnām tiesībām varētu izsaukties ar trilleru žanru labi pazīstamais lasītājs, ja vien... ja vien "Pāreja" nebūtu uzrakstīta tik satriecoši meistarīgi, ka, to lasot, līdzšinējie priekšstati un labi pazīstamie sižeta elementi izkūp no galvas kā rīta migla un paliek vien aizraujošs, grodi savērpts un lieliskā valodā izstāstīts stāsts. Un uz stāstu nekavējoties reaģēja ne tikai trīsdesmit valstu lasītāji (tostarp arī mūsu kaimiņi lietuvieši), bet arī kinodarboņi, iegādājoties tiesības darbu ekranizēt jau pirms tā oficiālās laišanas klajā.

"Līdz šim uzskatīju, ka zinātniskā fantastika nav gluži mana mīļākā literatūra. Domāju – tā vairāk patīk vīriešiem, ar nākotnes tehnikas iespējām apsēstajiem, futūristisku vīziju skartajiem. Taču Džastina Kronina grāmata "Pāreja" mani savaldzināja. Romāns atgādina milzu okeānu, kura viļņi triecas pret laikmetu un civilizāciju, ierastās domāšanas krastiem, mainot telplaiku. Tas mani aizrāva, sajūsmināja, satrauca un aizkustināja," tā ievadā raksta latviešu izdevuma redaktore Anda Brazauska. Kronina īstais trumpis patiešām ir spēja izstāstīt jau kopš Bībeles laikiem populāro pasaules gala stāstu tā, ka aizraujas elpa. Tāpēc lasītājam, kurš iegādājies šo romānu, var ieteikt tikai vienu: rezervēt sev netraucētu nedēļas nogali un nodrošināties ar lielu daudzumu kafijas, jo sižets neļaus iemigt pat naktīs.

Romānu "Pāreja" no angļu valodas tulkojusi Ligita Lanceniece.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV