Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Dogma 95 filmu izlase kinoteātrī K.Suns

EasyGet.lv, 27.11.2012. 11:21

No 30. novembra līdz 3. decembrim kinoteātrī K.Suns tiks demonstrētas četras filmas, kas uzņemtas pēc plašu publicitāti ieguvušā kino uzsaukuma Dogme 95 principiem, informē Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Ilva Sinkēviča.
Dogma 95 filmu izlase kinoteātrī K.Suns

Filmu izlasi 30. novembrī atklās kinokritiķes Ditas Rietumas ievadlekcija un viena no manifesta autoriem – Tomasa Vinterberga – filma „Svinības".

Četrus vakarus pēc kārtas skatītāji varēs noskatīties gan manifesta Dogma 95 ciltstēvu – Larsa Fon Trīra un Vinterberga – filmas, gan arī vienu režisora Sērena Krega-Jakobsena (iepriekš vairāk zināmu kā bērnu filmu režisora) darbu.

Programmā iekļauti četri izcilākie Dogma 95 paraugi - Tomasa Vinterberga skaudrā ģimenes drāma „Svinības" (1998), Larsa Fon Trīra traģikomēdija „Idioti" (1998) un skarbā un izaicinošā drāma „Šķeļot viļņus" (1996), kā arī Sērena Krega-Jakobsena „Mifunes pēdējā dziesa" (1999).

Tomasa Vinterberga „Svinības" uzskatāma par Dogma 95 pirmo paraugu. Filmas sižets ieved skatītāju lielā ģimenes saietā – 60.gadu jubilejas svinībās - kas izvēršas par traģisku ģimenes drāmu, jo negaidīti (vai tieši pretēji – gaidīti) vecākā dēla Kristiana izprovocēti, gaismā nāk visrūpīgāk glabātie ģimenes noslēpumi, šokējot un mulsinot ne tikai viesus vien.

Otrā Dogma 95 filma ir Larsa fon Trīra „Idioti". Tā ir traģikomēdija, kur grupa jaunu, inteliģentu cilvēku nolemj dzīvot kopā kā grupa „idioti". Viņu galvenā nodarbe ir doties pasaulē pie „normālajiem" cilvēkiem un izlikties par garīgi slimiem. Viņi izmanto šo situāciju, lai radītu anarhiju visur, kurp viņi dodas, un pēc iespējas vairāk cenšoties dažādā veidā traucēt, samulsināt, šokēt un sadusmot citus cilvēkus.

Sērena Krega-Jakobsena „Mifunes pēdējā dziesma" ir trešā Dogma 95 filma, kas stāsta par Krestenu, kas ir tikko ka apprecējies un ir gatavs uzsākt spožu karjeru sava sievastēva kompānijā, bet kad viņa paša tēva pēkšņā nāve liek viņam atgriezties savās nabadzīgās bērnības mājās, viņa karjersa plāni izjūk. Tagad viņam jāuzņemās rūpes par savu garīgi slimo brāli, kas palicis pilnīgi viens, turklāt viņa dzīvi vēl vairāk sarežģī iepazīšanās ar burvīgo mājas pārvaldnieci, kas izrādās ir arī meitene pēc izsaukuma.

Ceturtā filma, kas iekļauta šajā programmā, īsti netiek pieskaitīta pie Dogma 95 filmām, jo tajā tikai daļēji autors pieturējies manifesta principiem, ir Larss fon Trīra „Šķeļot viļņus". Joprojām Larss fon Trīrs ir drīzāk izņēmums starp kinorežisoriem - tik precīza ir viņa metode nemīkstināt tēlus vai spriedumus par morāli ar sentimentu un stereotipiem, nežēlot skatītāju, bet likt viņam domāt, lemt, nostāties vienā vai otrā pusē. Nežēlot arī savus aktierus, visdrīzāk nežēlot arī pašam sevi kā autoru. Ja brutalitāte, tad tieša, ja ziedošanās, tad līdz galam. Nav daudz tik skarbu un izaicinošu autoru mūsdienu kino, nav daudz tik emocionāli un morāli satricinošu filmu kā Larsa fon Trīra veidotās. Oskara balvas nominācija Emīlijai Vatsonei kā labākajai aktrisei.

Dogma 95 filmu programmu piedāvā Dānijas kultūras institūts sadarbībā ar kinoteātri K.Suns un Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā.

Visas filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem un latviešu valodu austiņās.

Ieejas maksa uz seansiem: 3.00 Ls; studentiem ar ISIC karti – 1.20.

Foto: Kadrs no Larsa fon Trīra filmas „Šķeļot viļņus". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV