Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Dirty Deal Teatro iedziļinās sociālpolitiskajos jautājumos

Violanta Dzene, 29.11.2012. 09:22

28. novembrī neatkarīgajā teātrī „Dirty Deal Teatro" notika preses konference, kas veltīta divām pirmizrādēm – Umka.lv „Laika jautājums" un „Nacionālais attīstības plāns", kas arī atklāj attiecīgi „Personas kods" un „Okupē Rīgu" izrāžu ciklus.
Dirty Deal Teatro iedziļinās sociālpolitiskajos jautājumos

Preses konferencē bija iespējams satikt izrādes „Laika jautājums" radošo komandu – Umka.lv ( Ģirts Šolis, Andris Kalnozols, Armands Berģis, Gints Širmelis- Širmanis), kā arī izrādes - lekcijas „Nacionālais attīstības plāns" radošo komandu pārstāvi – dramaturgu un izpildītāju Jāni Balodi un Dirty Deal Teatro direktori Annu Sīli.

Dirty Deal Teatro ir atvērta platforma jaunajiem teātra profesionāļiem – režisoriem, dramaturgiem, aktieriem, scenogrāfiem, horeogrāfiem -, kurā veidot inovatīvas un laikmetīgas teātra izrādes. Dirty Deal Teatro darbojas pēc jauna principa – izcelt tās tēmas, kas ir aktuālas un būtiskas, un spēj uzrunāt sabiedrību.

Dirty Deal Teatro 2013. gadā plāno veidot izrāžu ciklus, kuru tēmas ir veidotās tā, lai iedziļinātos sociālpolitiskajos jautājumus. Trīs jaunie cikli ir:

Personas kods, kuru atklās Umka.lv jauniestudējums „Laika jautājums", kas pieskārsies ekstenciālas dabas jautājumiem. Izrāde pēta cilvēka iekšējo pasauli un iekšējās pasaules attiecības ar ārpasauli. Līdz ar izrādi teātrim pievienojusies Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa, par ko Umka.lv komanda jūtas ļoti pateicīga un priecīga.

Uztveres eksperiments, kas centīsies paplašināt ierasto komunikāciju ar skatītājiem, piemeklējot tam jaunu formu un neierastu saturu.

Okupē Rīgu izrāžu mērķis būs diskusija par esamību vai neesamību Rīgā un Latvijā. Tajā tiks aplūkotas sociālpolitiski aktīvas tēmas, lai mainītu viedokli sabiedrībā un notikumus politikā. Pirmā izrāde šī cikla ietvaros būs izrāde - lekcija „Nacionālās attīstības plāns", kas tiecas runāt par nākotni. Izrādes mērķis - saprast, ko mēs gribam.

Dirty Deal Teatro arī ir pirmais teātris Latvijā, kurā darbojas teātra dramaturgs, kas var palīdzēt režisoram nonākt līdz konkrētai idejai. Teātrī šo funkciju pilda jaunais un talantīgais Jānis Balodis, kurš jau ir bijis konsultants vairākām Dirty Deal Teatro izrādēm, tai skaitā „Visi mani prezidenti", kas pērn ieguva Spēlmaņu Nakts balvu kā gada latviešu autora iestudējums.

Dramaturgs Jānis Balodis uzsver: "Teātra dramaturga uzdevums nav noteikt tikai vienu iespējamo veidu, kā veidot izrādi, bet drīzāk uzdot jautājumus, uz kuriem rast atbildes un risinājumus, pirms ķerties pie izrādes veidošanas."

Tāpat Dirty Deal Teatro neatņemama sastāvdaļa ir Umka.lv radošā komanda - Ģirts Šolis, Andris Kalnozols, Armands Berģis, Gints Širmelis- Širmanis, kuri ar teātri ir jau kopš 2005. gada. Tieši ar viņu vārdu teātris ieguvis pirmo atpazīstamību. Radošā apvienība nodarbojas ar jaunu, netradiconālu formu meklēšanu leļļu teātrī.

Dirty Deal Teatro veicerējis izvērst arī diskusijas „Vakara brokastis", kas runās par sociāldemokrātiskām tēmām. Pirmā no tām notiks jau 4. decembrī teātra telpās Maskavas ielā 12, korp. 2.

Turpinās darboties arī Viesistaba, kas uzņems citu teātru un radošo apvienību producētos projektus un izrādes. Tās ietvaros jau top divas jaunas izrādes.

Par Dirty Deal Teatro trumpi tiek uzskatīts tieši izvairīšanas no konkrētas formas. Katra izrāde ir nesusi pavisam jaunu formu teātra dzīvē, un pie tā teātris arī turpmāk vēlas pieturēties.

Foto: Neatkarīgais teātris Dirty Deal Teatro. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV