Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Dailes teātrī notiks otrais franču lugu lasījums

EasyGet.lv, 06.12.2012. 12:51

Lai popularizētu mūsdienu franču dramaturģiju Latvijā, Dailes teātris sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā šajā sezonā rīkos četru franču lugu lasījumus. 18. decembrī plkst. 17.00 Dailes teātra pagraba telpās notiks Samuela Galē lugas „Komunikē Nr. 10" lasījums, informē teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Franču jaunais dramaturgs Samuels Galē (dz. 1981) ir studējis literatūru un teātri. Daudzas viņa lugas ir tikušas iestudētas Francijas teātros, kā arī radio lasījumos. Luga „Komunikē Nr. 10" ir reizē reālistisks stāsts, trilleris un halucināciju vīzija.

Nedaudz futūristiska megapole, kurā patvērumu meklē bēgļi un dumpinieki. Noplukusi viesnīca, daudzstāvu mājas pēdējā stāva istaba, pamesta būda kapsētas vidū. Kā lai šādos apstākļos cilvēks uzzina, vai viņš vispār vēl ir dzīvs? Pilsētā noris karš, kurā visi karo ar visiem. Tas pat nav īsti karš, tas ir bardaks. Bērnu vecākiem vairs nav, ko viņiem teikt. Bērni negrib nevienu nogalināt, viņi grib, lai tie, kuri ir atbildīgi par šo nekārtīgo kārtību, nomirst no kauna. Bērniem ir savs vēstījums par visu, kas notiek apkārt: „Jūs skatāt dzīvi televizoros, kas pirkti uz kredīta, mājās, kas pirktas uz kredīta, un jūs ļaujat kaut kādām debilām slavenībām runāt jūsu vietā." Bērni izglābs pasauli!

Lugas lasījumā, kura režisors ir Gundars Silakaktiņš, tēlos iejutīsies aktieri Ivars Auziņš, Intars Rešetins, Pēteris Gaudiņš, Elīna Dzelme un Pēteris Liepiņš. Telpas iekārtojuma autors ir Vents Vīnbergs, kostīmu māksliniece – Jurate Silakaktiņa. Lugu no franču valodas tulkojusi Agnese Kasparova

Jāatgādina, ka pirmais franču lugu lasījums oktobrī iepazīstināja ar Viržīnijas Barto lugu „Aiz-zeme".

Katru no četriem lasījumiem šajā sezonā plānots uzticēt citam režisoram, un 2013. gada pavasarī lasījumu gatavos franču režisors Patriss Dušē (Patrice Douchet) un aktrise Dominika Žurnē Ramēla (Dominique Journet Ramel).

Līdzīgi kā 2004./2005. gada sezonā, kad teātrī tika īstenoti britu jaunās dramaturģijas lasījumi, arī šoreiz veiksmīgas sadarbības gadījumā kādam no lasījumiem sekos iestudējums Dailes teātrī.

Sadarbību ar Francijas institūtu Latvijā Dailes teātris aizsāka pagājušajā sezonā, kad tās noslēgumā teātra Mazajā zālē viesojās Théâtre de la Tête Noire no Francijas, piedāvājot izrādi „Variācijas par tēmu Hirosima, mana mīla", kuru veidojuši Patriss Dušē un Dominika Žurnē Ramēla. Ar šo režisoru plānota sadarbība arī nākotnē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV