Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Izdota grāmata par mūsdienu Latvijas arhitektūru

EasyGet.lv, 14.12.2012. 14:26

Tuvākajās dienās iznāk albums "Latvijas arhitektūra 1991–2011", kuras autors ir arhitekts Jānis Dripe. Grāmata aptver laika posmu no Latvijas neatkarības atjaunošanas un ir pirmais šāda veida albums Latvijā. Grāmatu izdevis apgāds "Jumava".
Izdota grāmata par mūsdienu Latvijas arhitektūru

"Latvijas arhitektūra 1991–2011" ir unikāls albums par Latvijas mūsdienu arhitektūru, kas aptver mūsu valstij tik nozīmīgo laika posmu, kurā atguvām brīvību un beidzot varējām veidot savu valsti tādu, kādu to paši vēlamies. Padomju laiku klišejisko arhitektūru nomaina jaunas identitātes meklējumi. Šis laika posms Latvijas arhitektūrā spilgti atspoguļo mākslinieciskās ievirzes, kontrastainību un žanriski diskutablo periodu valstī, kurai līdz šim nebija izdevies izveidot savu tradicionālo un raksturīgo arhitektūru dažādu varu maiņas dēļ.

Šajā izdevumā apskatīti gan savrupnami un augstceltnes, gan daudzie restorāni, banku ēkas un lielie tirdzniecības centri, kuri līdz šim Latvijā nebija sastopami.

Albumā atrodams bagātīgs fotogrāfiju klāsts, kas kā no panorāmas rata ļauj apskatīt dižākās mūsdienu arhitektūras pērles. Albums ir nozīmīgs ieguldījums un papildinājums arhitektūras grāmatu sērijām, kā arī noderīgs informācijas avots gan nozares profesionāļiem, gan studentiem un vienkārši laicīgās mākslas baudītājiem.

Jānis Dripe: "Latvijas talantīgāko arhitektu darbus skatām kā vienotu un baudāmu kopumu. Tas dod gandarījumu un ceļ pašapziņu. Un ir vērts mūsu arhitektūru rādīt citiem. Piedalīties Venēcijas biennālē, rīkot izstādes un izdot grāmatas. Tā mēs profesionāli piesakām Latvijas arhitektu radošo potenciālu starptautiskai lietošanai."

Grāmatā ir piecas nodaļas, kas sakārtotas pēc Latvijas ģeogrāfiskā dalījuma: Rīga, Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Latgale. Grāmata rakstīta trīs valodās – latviešu, krievu un angļu. Grāmatas māksliniecisko noformējumu veidojis dizainers Jānis Dripe juniors, apjoms 320 lappuses, mīksto vāku iesējums. Grāmata pārdošanā būs no 18. decembra.

Grāmatas prezentācija notiks 18. decembrī plkst. 16.00 Mākslas muzeja "Rīgas Birža" telpās. Ieeja pasākumā ar ielūgumiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV