Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Kino Bize noslēdz filmu programmu „Mirklis satricinājuma"

EasyGet.lv, 17.12.2012. 14:12

Otrdien, 18. decembrī, kino Bize programmas „Mirklis satricinājuma" pēdējā vakarā tiks demonstrētas divas skandalozas filmas, kurās indivīds nonāk tiešā konfrontācijā ar nacionālisma skaudro dabu, - „Pazudušais" un „Sirdis un dvēseles".
Kino Bize noslēdz filmu programmu „Mirklis satricinājuma"

Vakaru plkst. 18:00 atklās Grieķijā dzimušā režisora Kosta Gavras atklāti politiskais stāsts „Pazudušais", kas norisinās laikā, kad diktators Augusto Pinočets veica valsts apvērsumu Čīlē. Sīkāk par savu un savas ģimenes pieredzi apvērsuma laikā un vēlākajos gados stāstīs mūziķis un pedagogs Migels Hernandezs Giraldi. Vakara noslēgumā plkst. 21:30 būs skatāms Pītera Deivisa kritiski analītiskais atskats uz Vjetnamas karu oskarotajā filmā „Sirdis un dvēseles".

Pazudušais / Missing
Rež. Kosta Gavras / Costa-Gavras
Lomās: Džeks Lemons, Sisija Spaseka
ASV, 1982, 122 min.

1973. gada septembrī amerikāņu žurnālists Čārlijs Homans ierodas Čīlē ar draugu, lai satiktu savu sievu Besu un dotos atpakaļ uz Ņujorku. Tomēr pēkšņi sākas valsts apvērsums, lai gāztu prezidentu Salvadoru Aljendi. Čārlzs tiek arestēts un pazūd bez pēdām. Viņa tēvs dodas uz Čīli dēla meklējumos kopā ar Besu. Vai viņi var uzticēties savējiem un vai tādi savēji vispār pastāv?

Filma ir ieguvusi Kannu filmu festivāla galveno balvu „Zelta palmas zars", kā arī balvu par labāko galvenās lomas atveidošanu (Džeks Lemons). Tāpat filma ieguvusi Oskaru, BAFTA, Zelta Globusa un daudzu citu augstākās raudzes filmu festivālu godalgas.

Sirdis un dvēseles / Hearts and Minds
Rež. Pīters Deiviss / Peter Davis
ASV, 1974, 112 min.

Filmā ir apskatīta Vjetnamas kara vēsture un pretējo pušu attieksmes, izmantojot režisora safilmēto materiālu, intervijas, kā arī arhīva video materiālus. Galvenā tēma ir par to, kā rasisms un paštaisns militārisms palīdzēja izveidot un paildzināt vairāku gadu nežēlīgu konfliktsituāciju. Režisors ir centies dot vārdu arī pašiem vjetnamiešiem, lai pastāstītu, kā karš tos ir ietekmējis un motivācijas cīņai pret Rietumu lielvalstīm.

Filma ieguva Oskara godalgu par labāko dokumentālo filmu un tika nominēta Zelta Globusam.

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā. Ieeja - bez maksas. Norises vieta: Kaņepes Kultūras centrs, Skolas ielā 15, Rīgā. Papildu informācija www.kinobize.lv.

Foto: Kadrs no filmas "Pazudušais". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV