Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Dienu pēc pasaules gala notiks literāri muzikāls pasākums "Rāgas nāvei"

EasyGet.lv, 17.12.2012. 15:03

22. decembris ir diena pēc medijos un sabiedrībā plaši un reizumis ironiski apspriestā pasaules gala – notikuma, kas tieši pauž nāves klātbūtni un neizbēgamību ikvienam bez izņēmuma. Turpat arī gads tuvojas savam galam, bet bezgalīgais laika ritējums turpinās.

Intervālā starp trim pieturām – „postapokaliptisko" klusumu, gaišo un priekpilno Ziemassvētku apsolījumu un jaunas, labākas dzīves iecerēm jaunajā gadā – dzejnieki Gaiķu Māris un Harijs Vagrants aicina uz nesteidzīgu noskaņu vakaru poēzijas un mūzikas zīmē.

Literāri muzikālais pasākums "Rāgas nāvei" notiks 22. decembrī plkst. 17.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielā 12–9.

Vakara izskaņā pasaules mūzikas kamerkoncertu Austrumu noskaņās sniegs Harijs Vagrants ar draugiem.

Rāga (no sanskrita – „krāsa", „melodija", „skaistums", „iekrāsošana") ir indiešu tradicionālās mūzikas forma, kuras virsuzdevums ir konkrētas emocijas vai noskaņojuma (rāsa) vēstīšana klausītājam. Tāpat rāgas nereti ir veltītas noteiktam dienas posmam vai gadalaikam.

Gaiķu Māris – Balkānu savaņģots ceļinieks un dzejnieks, kurš daļu dzīves sākumposma aizvadījis Gaiķos, Kurzemē, netālu no Jaņa Rozentāla dzimtā Saldus. Strādājis gan par sanitāru slimnīcas traumu nodaļā un gidu klosterī, gan baznīcas sargu un korespondentu avīzē. Tāpat vērtējis antikvārus priekšmetus, cepis „Lāču" maizi un Francijā lasījis vīnogas. Līdz šim iznākuši divi Māra dzejas krājumi: „Mugursoma" (2006) un „Gribu ēst" (2011). Sagatavē ir krājums „Asins".

Harijs Vagrants – dzejnieks un stāstnieks, dziesminieks un rīdzinieks. Harmonijas (Indijā, Afganistānā un Pakistānā izplatītas pārnēsājamas „ērģeles") – un ne tikai – spēlmanis. Beidzis LU Teoloģijas fakultāti un iemīļojis Tālus un Tuvus Austrumus. Strādā jauniešu sociālajā centrā. Pēdējos gados Harijs piedalījies publiskos un mazāk publiskos dzejas lasījumos, ar atraktīviem stāstiem/miniatūrām no ikdienas dzīves – multimediālajā projektā „Hibiskus". Muzicējis Budapeštas, Varšavas un Vīnes ielās, kā arī citviet Eiropā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV