Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Izdota Annas Skaidrītes Gailītes grāmata "Neredzamo važu gūstā"

EasyGet.lv, 20.12.2012. 13:19

Mūžs, kas pavadīts ar citu vārdu un identitāti, to pat neapjaušot... Tieši tāds ir Annas Skaidrītes Gailītes jaunā dokumentālā romāna "Neredzamo važu gūstā" galvenā varoņa Pētera Tomasa, Pierre van der Veldes vai Georga Jaunzema liktenis.

1945. gadā trīs gadus veco Pēteri no bērnu patversmes Briselē nolaupīja latviete Anna Rauze, kura kopā ar puiku vispirms ceļoja pa Vāciju, bet vēlāk pārcēlās uz Jaunzēlandi. Lielu daļu mūža Pēteris pavadīja ar svešu vārdu, nenojauzdams un nezinādams, kas ir viņa īstie vecāki un tuvinieki. Atgūt identitāti un burtiski izsekot pagātnes notikumus, soli pa solim, Pēterim palīdzēja cita latviete – Vija, kura nu kļuvusi arī par Pētera dzīvesbiedri, bet viņš pats atradis mājas un ģimeni Rīgā.

Par Pētera neticamo dzīves stāstu interesi jau izrādījuši žurnālisti un filmu veidotāji no Vācijas.

Grāmatas atvēršanas svētkos Apgāda Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka uzsvēra, ka šī ir grāmata, kas piedzīvos izdevumus daudzās pasaules valstīs. Gan tāpēc, ka tā ir ārkārtīgi emocionāli skarba, tieša un sāpīga, gan tāpēc, ka notikumi risinājušies Latvijā, Vācijā, Beļģijā un Jaunzēlandē, gan tāpēc, ka bērna nolaupīšana ir tik briesmīgs un nesaprotams noziegums, gan arī tāpēc, ka vismaz šoreiz satriecošajiem notikumiem ir nosacīti laimīgas beigas.

Autore Anna Skaidrīte Gailīte atzina, ka emocionālā ziņā šī grāmata bijusi visgrūtāk uzrakstāma – milzīgā atbildība pret galvenajiem varoņiem un vēlēšanās katru faktu atspoguļot pēc iespējas precīzāk kādā brīdī pat novedusi pie atziņas, ka jāmet darbam mieru. Tomēr brālis, kam autore iedevusi lasīt daļu manuskripta, un arī citi lasītāji sacījuši, ka vēlas uzzināt, kas notiks tālāk. Rakstniece strādājusi vairākus gadus, līdz beidzot manuskripts bijis tik gatavs, ka to varēja rādīt abiem galvenajiem varoņiem – Vijai un Pēterim. Un nu, ar daudzu cilvēku atbalstu, romāns nonācis pie lasītājiem visā Latvijā.

Anna Skaidrīte Gailīte ir daudzu likteņstāstu romānu autore, dažādu literāru prēmiju laureāte, un viņas darbi jau tradicionāli vairākus gadus saņem Lielo lasītāju balvu – "Alīna. Likteņa celtā un likteņa gremdētā", "...un tad ienāca postītājs" u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV