Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Iznākusi unikāla grāmata par tieslietām Latvijā

EasyGet.lv, 15.02.2013. 09:29

Šodien, Latvijas Republikas Satversmes pieņemšanas 91.gadadienā, notiks unikāla izdevuma - „Latvijas Republikas Satversmes komentāri. VI nodaļa. Tiesa. VII nodaļa. Valsts kontrole" - atvēršanas svētki. Darbs pie šī izdevuma ilga divus gadus. Komentāri izdoti oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" grāmatu apgādā un paredzēti jebkuram interesentam. Grāmata varētu būt noderīga lasāmviela ikvienam, kurš interesējas par tieslietām un vēlas iegūt jaunas zināšanas.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks piektdien, 15.februārī, plkst.11.00 Augstākajā tiesā, Rīgā, Brīvības bulvārī 36. Ierobežotā vietu skaita dēļ ieeja pasākumā ir tikai ar ielūgumiem.

Līdz ar grāmatas iznākšanu ir pabeigts komentārs pie trīs no astoņām Latvijas Republikas Satversmes nodaļām. Projekta ietvaros paredzēts pirmo reizi Latvijas vēsturē sniegt Latvijas Republikas Satversmes detalizētu skaidrojumu (komentāru), tādēļ šobrīd tiek gatavoti arī citu Satversmes nodaļu komentāri. Grāmata iznāk Latvijas Universitātes zinātniska projekta ietvaros. Lielākā daļa no projektā iesaistītajiem autoriem ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes augsti kvalificētie mācībspēki. Satversmes komentāru zinātniskā projekta vadītājs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, profesors Ringolds Balodis, bet projekta ietvaros kopumā savus spēkus apvienojuši jau četrdesmit pieci pieredzējuši juristi (Egīls Levits, Ineta Ziemele, Veronika Krūmiņa, Romāns Apsītis, Tālavs Jundzis, Kaspars Balodis, Anita Rodiņa, Annija Kārkliņa, Jautrīte Briede, Edvīns Danovskis, Gunārs Kusiņš, Gunārs Kūtris, Mārtiņš Paparinskis, Jānis Pleps, Inese Lībiņa - Egnere, Artūrs Kučs, Anita Kovaļevska, Jānis Neimanis, Ilma Čepāne, Mārcis Krūmiņš, Agris Bitāns, Artis Stucka, Inese Ņikuļceva, Andrejs Judins, un daudzi citi).

Esošā izdevuma redkolēģijā darbojās Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (redkolēģijas vadītājs), bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba, profesore un Satversmes tiesas tiesnese Sanita Osipova, profesors Aivars Endziņš un profesors Jānis Rozenfelds.

"Likumu komentāri ir viegli uztverams, pārskatāms un tādēļ populārs juridiskās literatūras žanrs. Šajā izdevumā publicēti divu Satversmes nodaļu komentāri. Šo Satversmes komentāru stils ir zinātniskās redkolēģijas un autoru kopdarba rezultāts." izdevuma metodoloģiskajās piezīmēs skaidro projekta zinātniskais līdzstrādnieks, LU Juridiskās fakultātes lektors, tiesību zinātņu doktors Edvīns Danovskis.

Šī izdevuma tapšanu atbalstījis arī ir Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmums ''Lursoft''.

Grāmatas atvēršanas svētkus ar uzrunu atklās Valsts Prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, valsts kontroliere Elita Krūmiņa, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Latvijas Universitātes prorektors, profesors, akadēmiķis Indriķis Muižnieks, Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

„1922. gada 15. februāra Satversme šobrīd ir sa­augusi ar mūsu valstiskumu un nav atdalāma no latviešu tautas nacionālās identitātes un pašapziņas. Lai arī par šī konstitucionālā mantojuma saturu un kodolu diskutē joprojām, Satversme ir stiprināma (pilnveidojama), nevis nomaināma pret citu Satversmi. Jo īpaši to nepieciešams apzināties pašlaik, kad publiskās debatēs tiek apspriesti jautājumi, kas apdraud valsts pamatus. Satversmes komentēšana ir vislabākais veids, kā Latvijas jurists var celt savu un savas tautas pašapziņu. Tas ir dubults guvums – liekot lietā savas prasmes, izrādīt cieņu pret savas valsts konstitucionālajām vērtībām," grāmatas ievadā raksta projekta zinātniskais vadītājs Ringolds Balodis, īpaši uzsverot, ka tieši latviskās pašapziņas trūkums, nevis pretvalstiskas idejas ir lielākais drauds mūsu valstiskumam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV