Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Dailes teātrī sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz visām izrādēm līdz sezonas beigām

EasyGet.lv, 19.02.2013. 10:41

20. februārī sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz visām Dailes teātra aprīļa, maija un jūnija izrādēm, kuru vidū ir pirmizrādes „Vējiem līdzi", „Antigone" un „Preilenīte", kā arī koncerts „Ziedonis. Lācis. Sievietes" un izrāde „Džons Neilands", uz ko biļešu iepriekšpārdošana jau notiek, informē teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

16. aprīlī Kamerzālē notiks Mihaila Gruzdova iestudētās Sofokla traģēdijas „Antigone" pirmizrāde. Laiks, kad sengrieķu traģēdijas klasiķis rakstīja savus darbus, bija trauksmains. Tāds tas ir arī tagad. Pēc režisora ieceres, izrādes darbība notiek 2033. gadā pēc kārtējiem lokālajiem kariem. Varbūt ir pienācis laiks atkal atcerēties piemirstos antīkās pasaules vēstījumus? No senlaikiem līdz mūsu dienām saglabājies Sofokla izteikums – savās lugās viņš parāda ļaudis tādus, kādiem tiem būtu jābūt. Sofokla tēli ir monumentāli un viengabalaini, bet dievi ir allaž taisnīgi. Antigones un Kreonta konflikts, Antigones ētiskais spēks un Kreonta pārstāvēto principu pretspēks, sadursme starp rakstīto un nerakstīto likumu – traģēdijas mitoloģiskais ietērps ir plīvurs, zem kura slēpjas mūsu bailes, ciešanas, negods un sapņi. Titullomu atveidos Ilze Ķuzule-Skrastiņa, pārējās lomās - Ieva Segliņa (Ismēne), Juris Žagars (Kreonts), Vita Vārpiņa (Eiridīke), Artūrs Dīcis (Haimons) un Jānis Paukštello (Teiresijs). Jauniestudējuma scenogrāfs un kostīmu mākslinieks būs Leonards Laganovskis.

19. aprīlī paredzēta drāmas „Vējiem līdzi" pirmizrāde ko iestudēs Jans Villems van den Boss (Lielbritānija), kurš Dailes teātra skatītājiem pazīstams kā izrāžu „Spilvencilvēks" un „Amadejs" režisors. Kad Margareta Mičela, pārvarot savas šaubas, 1935.gada pavasarī iesniedza romāna manuskriptu izdevniecībā „Macmillan", viņa nevarēja iedomāties, ka „Vējiem līdzi" kļūs par vienu no visu laiku lasītākajiem romāniem. Tāda pati slava gaida 1939.gadā uzņemto filmu. Mīts par Dienvidu štatiem un to bojāeju iemieso ASV garīgo vēsturi. Temperamentīga Dienvidu skaistule un vīrišķīgs avantūrists. Mīlas stāsts, kas dzīvo cauri laikiem. Pasaule, kas aizgājusi vējiem līdzi. Šis ir stāsts ar īsteni episku vērienu, kas piedāvā skatītājam patiesas vizuālas dzīres un aktierspēles mirdzumu. Jauniestudējumā lomas atveidos Kristīne Nevarauska, Artūrs Skrastiņš, Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš, Artis Robežnieks, Indra Briķe, Ilze Vazdika, Lilita Ozoliņa, Ivars Auziņš, Elīna Dzelme, Esmeralda Ermale, Juris Bartkevičs, Pēteris Liepiņš, Aija Dzērve, Dainis Grūbe, Dainis Gaidelis, Juris Strenga, Pēteris Gaudiņš, Mirdza Martinsone, Ērika Eglija, Inita Dzelme, Dārta Daneviča, Intars Rešetins, Gints Andžāns, Gints Grāvelis un Mārtiņš Počs. Iestudējuma scenogrāfs būs Aigars Ozoliņš, bet kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa.

Savukārt 4. jūnijā Mazajā zālē notiks Jukuma Paleviča joku lugas „Preilenīte" pirmizrāde. Pirms 10 gadiem Kultūras akadēmiju beidza Dailes teātra 8.studija, kurus skoloja kursa vadītājs Kārlis Auškāps, kā arī pedagogi Mihails Gruzdovs, Lidija Pupure, Juris Strenga, Indra Burkovska u.c. Dailes teātrī viņi ienāca jau studiju laikā Raimonda Paula un Guntara Rača mūziklā „Leģenda par Zaļo Jumpravu". Sekoja diplomdarbu izrādes „Ar savu sirdi delnā" ar Aleksandra Čaka dzeju, Tenesija Viljamsa „Orfejs nokāpj pazemē" un Antona Čehova „Mežainis". Kopš tā laika ir pagājusi desmitgade, un kādreizējie kursabiedri atkal satiksies Kārļa Auškāpa iestudētajā izrādē. Nesmukā, slinkā meita pret smuko, čaklo pameitu, neīstais un īstais precinieks – tas ir sens un jocīgs stāsts par cilvēku vājībām un tikumiem. Komēdijas tapšanas laiks varētu būt 19.gadsimta 90.gadi, bet pirmo reizi luga iestudēta Jaunajā Latviešu teātrī 1903.gadā. Dailes teātrī „Preilenīti" iestudējis Eduards Smiļģis 1926.gadā. Jauniestudējumā spēlēs Lauris Subatnieks, Intars Rešetins, Ieva Pļavniece, Aija Dzērve, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Aldis Siliņš un Sarmīte Rubule.

Aprīļa piedāvājums par īpašām cenām būs 11.aprīļa izrāde „Romeo un Džuljeta", kad visu biļešu cena būs Ls 3 un Ls 4. Maijā šāds piedāvājums būs 28.maija izrāde „Vārnu ielas republika". Vairākas izrādes tiks spēlētas pēdējo reizi – 26.aprīlī „Mēdeja. Teātris", 28.aprīlī „12.diena", 22.maijā „Trilleris" un 28.maijā „Ābels un Olga". Šobrīd uz mūzikla „Oņegins" un izrādes „Vējiem līdzi" biļešu iegādi neattiecas Nakts kases atlaides piedāvājums.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV