Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

KM: Nepieciešami kritēriji, kā ''izmērīt'' starptautiskus sasniegumus

EasyGet.lv, 20.02.2013. 13:36

Radošo savienību padome līdz 1. martam Kultūras ministrijai (KM) iesniegs ar visām kultūras nozarēm saskaņotu nozīmīgāko pasākumu sarakstu, kas varētu kalpot par pamatu valsts īpašo apbalvojumu piešķiršanai kultūrā par izciliem panākumiem starptautiskā jomā, pieņemts ministrijas un Kultūras alianses (KA) iknedēļas sanāksmes laikā.

Radošo savienību padome vienlaikus arī sagatavos pārskatu par apbalvošanas politiku, kāda patlaban pastāv kultūrā, pašiem profesionāļiem nozares ietvaros veicot izvērtēšanu pēc noteiktiem kritērijiem.

Balstoties uz apkopoto informāciju, ministrija varēs aicināt Ministru kabinetu atbalstīt kultūras sasniegumu prēmēšanu, vai arī meklēt citus finansējuma avotus.

Jau šobrīd kultūras nozares sekmīgi īsteno dažādus profesionālās izvērtēšanas un apbalvošanas pasākumus: Lielā Mūzikas balva, Spēlmaņu nakts, Lielais Kristaps, u.c. Ik gadu izcilākajiem kultūras darbiniekiem tiek pasniegtas arī Ministru kabineta balvas, tostarp par starptautiskiem sasniegumiem. Taču, lai veidotu līdzīgu finansēšanas sistēmu kā sportā, ir nepieciešams izvērtēt, kā ''izmērīt'' un novērtēt starptautiskus sasniegumus, kur kritēriji dažādās nozarēs nevar būt vienādi, tādēļ nozares ietvaros viedokļi atšķiras. Apbalvošanas galvenos principus vienlaikus plānots iestrādāt nozaru stratēģijās, kuras nozaru pārstāvjiem Kultūras ministrijai ir jāiesniedz līdz marta beigām. Nozaru stratēģijas ir nepieciešamas, lai topošais kultūrpolitikas ''jumta'' dokuments "Radošā Latvija'' (nākamajam plānošanas periodam) būtu balstīts reālās nozaru vajadzībās un attīstības perspektīvās.

KM un Kultūras alianses sanāksmes ministrijā notiek katru pirmdienu plkst.17, un tajās tiek apspriesti nozares aktuālākie jautājumi.

Atgādinām, ka 63. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzās ar ievērojamiem panākumiem divām Latvijas filmām - Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu!" un Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" bija iekļautas Genertion Kplus sadaļā, un abas saņēma apbalvojumus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV