Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Drīzumā iznāks latgaliešu bērnu krāsojamā grāmata „Munā sātā"

EasyGet.lv, 25.02.2013. 15:39

Marta sākumā ceļu pie lasītājiem sāks latgaliešu bērnu grāmata „Munā sātā" („Manās mājās"), kuras galvenie varoņi — Latgales lauku sētas mājdzīvnieki — grāmatā dzīvo gan oriģinālos prozas darbos, gan dzejā, gan mīklās, gan ilustrācijās, informē grāmatas redaktore Ilze Sperga.
Drīzumā iznāks latgaliešu bērnu krāsojamā grāmata „Munā sātā"

Grāmata „Munā sātā" būs pirmā šāda veida grāmata latgaliešu valodā: krāsojamā grāmatā zīmējumi apvienoti ar oriģinālliteratūras sacerējumiem latgaliešu valodā. Grāmata derēs gan pavisam maziem bērniem — kā materiāls priekšā lasīšanai, gan lielākiem bērniem — lasītprasmes apgūšanai un krāsošanai. Iespējams, kādam pieaugušajam grāmata kalpos arī kā mācību grāmata latgaliešu valodas apguvei.

Grāmatai „Muna sāta" ir trīs daļas: tā ir mape, kurā ievietotas trīs burtnīcas. Katrā burtnīcā ir savs saturs — oriģinālliteratūras darbi, kuru autori ir Ilze Sperga un Ontons Slišāns, un Rudītes Kašas ilustrācijas.

Pirmā burtnīca „Riti, riti, ritineiti!" ir dzejnieka Ontona Slišāna bērnu dzejoļu izlase, kas stāsta par vienā dienā piedzīvoto — par palaidnīgu vārnu, suņa un kaķa ienaidu, vakara zvaigžņu taciņu, pa kuru pie bērniem atnāk miegs.

Otrajā burtnīcā apkopoti īsi, atraktīvi Ilzes Spergas stāstiņi un vārdu spēles par govi Zīdali (Ziedaļu) un teliņu Pupuzīdu (Pupuziedu), vepri Onupri, vucynu Kostynu (aunu Kostinu), peilynu Eilynu (pīļtēviņu Īlenu), peili Veili (pīli Vīli) un daudziem citiem lauku māju iemītniekiem. Papildus stāstiem burtnīcā lasāmas arī mīklas. Piemēram, vai tu zini, kas ir Dieva cimds zem galda? Kaķis! Latgalē teiktu — kačs.

Trešajā burtnīcā lasāms Ilzes Sperga stāsts par meitenes Īvas (Ievas) ģimeni un viņu dzīvi lauku sētā: par vecmammu, kura skatās seriālus un necieš datorspēles, par tēti un mammu, par brāli Juri un vecākajām māsām, kurām vecmāmiņa liek cept kotletes. Viņiem kaimiņos dzīvo vecā Matilde, kas it kā neredzot ar vienu aci, bet kaut to, ko nemaz nebūtu vēlams redzēt, saredz tik labi, ka bērniem rodas aizdomas — viņai mājās ir armijas binoklis. Aizraujošie literārie darbi visās burtnīcās papildināti ar atraktīvām Rudītes Kašas ilustrācijām, kurās atdzīvojušies lauku sētas iemītnieki. R. Kaša apliecinājusi sevi kā interesantu, sīkām detaļām bagātu melnbalto zīmējumu autori.

Kā stāsta grāmatas redaktore Ilze Sperga, ideja par šādas grāmatas nepieciešamību radusies, braukājot ar latgaliešu grāmatu galdu pa visu Latgali un runājot ar cilvēkiem — redzot viņu vajadzības un iespējas. „Lai grāmata būtu pēc iespējas pieejama pircējiem, tā ir vienkāršā iesējumā un krāsojama. Grāmata sakārtota trijās burtnīcās, lai tās ģimenes, kurās aug vairāki bērni, var nopirkt tikai vienu grāmatu, kur katram būtu atrodama sava krāsojamā burtnīca. Arī teksti tāpēc ir dažādi — lai atbilstu katra interesēm: dzeja, mīklas, vienkārši un īsi stāstiņi nepacietīgākajiem un garāks stāsts tiem, kas jau lasa labi."

Grāmatas „Muna sāta" prezentācija notiks 2. martā plkst. 10:30 no rīta Latvijas grāmatu svētkos, Rīgā, Ķīpsalas izstāžu hallē.

Grāmatas izdevējs ir z/s „Jākupāni", kas Andra Slišāna vadībā turpina dzejnieka Ontona Slišāna sāktās izdevējdarbības tradīcijas. Grāmatas izdošanu atbalstījusi Latgales Reģionālās attīstības aģentūras Kultūras programma, VKKF finansējums. Grāmata izdota sadarbībā ar biedrību „Latgolys Studentu centrs".

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV