Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Imanta Ziedoņa klasesbiedri, Nora Ikstena un Raimods Tiguls dzejnieka atceres pasākumā Tukumā

EasyGet.lv, 07.03.2013. 13:49

Sestdien, 9. martā, plkst. 12.00 Tukumā Durbes pilī notiks trešais Imanta Ziedoņa lasījums – "Par laikiem, kad viņi abi - Dievs un dzejnieks - vēl bija mazie bērni”, informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.

Šis lasījums reizē būs arī Dzejnieka atceres pasākums, kurā piedalīsies Imanta klasesbiedrs Georgs Andrejevs, rakstniece Nora Ikstena, grāmatas "Nenoteiktā bija" līdzautore, kā arī mūziķis un komponists Raimonds Tiguls, kam pateicoties CD formātā iznāca "Epifānijas" paša Dzejnieka lasījumā.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists, Atmodas laika sabiedriskais darbinieks Imants Ziedonis (1933. gada 3. maijs-2013. gada 27. februāris) ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā. Dzejnieks bija arī Tukuma novada Goda pilsonis. Tukums bija viņa jaunības un skolas gadu pilsēta. Tukumam un tā ķiršu dārziem veltīts viņa dzejolis. Tukumā kopš 2010. gada top Ziedoņa ķiršu dārzs, kura pirmajā stādīšanas talkā piedalījās arī pats Dzejnieks.

Domājot par Imanta mūža devumu, Arnis Šablovskis veidojis Trešo Imanta Ziedoņa lasījumu Durbes pilī. Meditatīvu muzikālo vēstījumu klausītājiem, Dzejniekam un Visumam, ar neparasto mūzikas instrumentu - hangu - dāvās komponists un mūziķis Raimonds Tiguls. Savukārt Nora Ikstena šķetinās pārdomas, kas radušās garās sarunās ar Imantu Ziedoni. Sarunas ilga gandrīz veselu gadu un to rezultātā tapa grāmata „Nenoteiktā bija” – stāsts par Dzejnieka dzimtu, bērnību un Valodas noslēpumu, par laikiem, kad viņi abi — Dievs un Dzejnieks — vēl bija mazie bērni. Grāmatu Nora Ikstena nosaukusi sauc par Ziedoņa atklāsmes grāmatu, kurā uzplaucis cilvēka un esības skaistums.

Imants Ziedonis mācījās Tukuma vidusskolā un viņa klase nu jau tiek dēvēta par "Sapņu klasi", jo tajā mācījušies daudzi Latvijā pazīstami ļaudis, kas jau vairāk nekā 60 gadus turas kopā un atbalsta viens otru. Savās atmiņās un pārdomās dalīsies Imanta klases biedrs, ārsts un Georgs Andrejevs. Šai dienā īpaši pieminēsim arī "Sapņu klases" audzinātāju Gundegu Reini, kura patlaban nedaudz sasirgusi. Atceres pasākuma laikā būs skatāma arī neliela Kristīnes Ozolas foto izstāde no Dzejnieka pēdējās viesošanās Tukumā Ķiršu dārza stādīšanas talkas laikā.

Aicinām apmeklēt Trešo Imanta Ziedoņa lasījumu 9. martā plkst.12.00, Durbes pilī, Tukumā, M.Parka 7. Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV