Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Klajā nāk “Latvijas dzīvā vēsture tīņiem”

EasyGet.lv, 11.03.2013. 13:36

Savām acīm vērot Latvijas Brīvības cīņas un 15. maija apvērsumu, runāt ar Latvijas diplomātijas iedibinātāju Zigfrīdu Annu Meierovicu un mītiem apvīto Kārli Ulmani, glābt ebreju puisēnu vācu okupācijas laikā, uzvarēt psiholoģiskā divcīņā ar čekistiem, piedalīties Atmodas laika manifestācijā... – šādu unikālu iespēju paver Jāņa Ūdra grāmata pusaudžiem „Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē”, ko laidis klajā Apgāds Zvaigzne ABC.
Klajā nāk “Latvijas dzīvā vēsture tīņiem”

Formāli zinātniskās fantastikas žanram piederīgu, autors pats šo grāmatu dēvē par Latvijas dzīvo vēsturi tīņiem. Taču tā, neapšaubāmi, ieinteresēs arī vecāko paaudžu lasītājus. Jo kurš gan laidīs garām iespēju tikties ar pasaulslavenā mini fotoaparāta „MINOX” un lidmašīnu konstruktoriem VEFā vai dzirdēt Kārļa Ulmaņa argumentus, 1940. gadā bez pretošanās atdodot vienu no attīstītākajām Eiropas valstīm staļiniskajai ļaunuma impērijai.

„Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē” ir jau pazīstamo darbu “Zigfrīda Meierovica trīs Annas” un “Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” autora Jāņa Ūdra piektā un pati neparastākā grāmata. Zinātnieks un akadēmiķis Andris Buiķis apgalvo, ka zinātnes jaunākās atziņas pieļauj visas grāmatā aprakstītās situācijas.

“Man tuva ir grāmatā paustā doma, ka latvietim, lai cik tālu viņš būtu aizbraucis pasaulē, pēc tam tomēr jāatgriežas savā zemē,” grāmatas izskaņā saka akadēmiķis Andris Buiķis: “Tieši šis aspekts nosaka grāmatas īpašo nozīmīgumu pašlaik, kad tūkstošiem jaunu, spējīgu cilvēku pamet Latviju labākas dzīves meklējumos... Autors ir dziļi ieklausījies Latvijas sāpē, un mūsu zemes ciešanu izjūta līdz ar Dieva dotu talantu un paša uzkrāto literāro pieredzi atraisījusi autora spēju iedziļināties arī pasaules jaunāko zinātnes atziņu principos.”

Grāmatas atklāšanas svētki, kas veidoti kā savdabīgs uzvedums, notiks 13.martā plkst. 16.00 Latvijas Kara muzeja Konferenču zālē, Smilšu ielā 20. Tad arī noskaidrosies intriga: vai „Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē” ir patiess notikums vai autora izdoma.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV