Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Latviski izdots pasaules bestsellers - grāmata “Asinszemes”

easyget.lv, 13.03.2013. 09:17

Pie Latvijas lasītājiem nonākusi viena no izcilākajām vēstures grāmatām, kas atklāj Eiropas asiņaino vēsturi plašākā kontekstā – kā laika, tā telpas ziņā. Apgāds “Jumava” izdevusi vēsturnieka Timotija Snaidera grāmatu “Asinszemes”.
Latviski izdots pasaules bestsellers - grāmata “Asinszemes”

Autors grāmatā analizē 1930.-1940. gada traģiskos notikumus Eiropas kontinentā. Šī nav grāmata tikai “neizglītotajiem rietumniekiem”, arī lasītājs, kurš sen zina par Molotova–Rībentropa paktu un no ar to saistītos notikumus, atklās plašāku vēstures lauku. Latvija ir tikai viens neliels laukumiņš milzīgajā “asinsteritorijā”, kas plešas no Polijas līdz Ukrainas austrumu apgabaliem un Igaunijas ziemeļiem.

“Timotijs Snaiders ar ķirurģisku precizitāti un raitā valodā noliek vienādības zīmi starp totalitāro Hitlera un Staļina režīmu attieksmi pret civiliedzīvotājiem. Tas, ka šādi tiek analizēti nesenie notikumi mūsu kontinenta rietumos, ir liels sasniegums izpratnes veidošanai par Eiropas vēsturiskajām likumsakarībām.” - Veiko Spolītis, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs.

“Timotija Snaidera grāmata “Asinszemes” ir satriecoša ar cilvēcisko ciešanu un asiņainu noziegumu blīvumu, kurus 20. gadsimtā divi totalitāri režīmi pastrādā pret cilvēkiem, tautām un valstīm, kam ģeopolitika un vēsture ir lēmusi atrasties teritorijā starp Vāciju un Krieviju.

Gribas cerēt, ka “Asinszemes” liek justies neērti tiem Rietumu vēsturniekiem, kas gadu desmitiem izlikās nezinām, kādi noziegumi tika īstenoti komunisma vārdā Austrumeiropā un Baltijas valstīs, un kas vēl arvien mēģina šos faktus ignorēt.” - Sandra Kalniete, politiķe, rakstniece un diplomāte.

Grāmata saņēmusi neskaitāmas pozitīvas atsauksmes un recenzijas visā pasaulē. “Asinszemes” tika atzīta par labāko 2010. gada grāmatu, to atzinuši: The Atlantic, Economist, Financial Times, Independent, New Republic, BBC History Magazine, New Statesman, Seatle Times, Telegraph, Jewish Forward, Reason Magazine. Šobrīd grāmata ir tulkota divdesmit valodās un ieguvusi bestsellera statusu vairākās valstīs.

Timotijs Snaiders ir amerikāņu vēstures profesors Jeila Universitātē, kurš specializējies Centrāleiropas un Austrumeiropas vēsturē. Absolvējis Oksfordas Universitāti. Snaiders sarakstījis četras grāmatas, par kurām saņēmis vairākus apbalvojumus. Viņa visatzītākie darbi līdz šim ir grāmata “Sarkanais princis” ( “The Red Prince”, 2008) un “Asinszemes”(“Bloodlands”, 2010).

Grāmatu latviski tulkojusi Ieva Lešinska, grāmatas māksliniecisko noformējumu veidojis Valdis Villerušs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV