Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgā un citviet Latvijā notiks starpkultūru festivāls "Otrpus Vidusjūrai"

Easyget.lv, 11.04.2013. 13:09

Starpkultūru festivāla "Otrpus Vidusjūrai" ietvaros no 18. līdz 28. aprīlim Rīgā un citās Latvijas pilsētās notiks virkne kultūras un izglītojošu pasākumu, kas ļaus atklāt no jauna Vidusjūras kultūru dažādās formās, sajūtās un izpausmēs, kā arī satikt šo zemju pārstāvjus.
Rīgā un citviet Latvijā notiks starpkultūru festivāls "Otrpus Vidusjūrai"

"Festivāla pievilcība slēpjas tajā, ka starpkultūru dialogs netiks veidots tikai „augstajos plauktos”, jo šajās dienās Latvijā viesosies talantīgi cilvēki no Vidusjūras reģiona – Ēģiptes, Izraēlas, Tunisijas un Jordānijas. Ikvienam ir savs vērtējums, nostāja vai protests par notiekošo savā valstī - viņi ir gatavi stāstīt par savu pieredzi, dalīties ar to, ko vislabāk prot, un censties labāk izprast arī mūs," stāsta festivāla organizatore Ieva Grundšteine. Desmit dienu garumā jebkurš varēs atrast kādu aktivitāti, kas tam ļaus lauzt aizspriedumus un uzzināt vairāk par šo krāsaino un daudzveidīgo reģionu. Tādēļ, šī festivāla moto ir – ļaujies atklāšanas priekam!

Par politiskajiem, ekonomiskajiem jautājumiem un sadarbības iespējām ar šo reģionu runāsim festivāla atklāšanas pasākumā „EuroMed sadarbības forumā” (piektdien, 19. aprīlī). Diskusiju ciklā „Mazā Jeruzāleme” varēsim vairāk uzzināt par Vidusjūras reģiona trīs galvenajām reliģijām – jūdaismu, kristietību un islāmu (23., 26., un 27. aprīlī). Pasākumā „Ciedru zeme Libāna” (24. aprīlī) atklāsim vides izaicinājumus. Tuvo Austrumu filmu nedēļas ietvaros sadarbībā ar Kino Bize varēsim noskatīties dažādas filmas no Ēģiptes, Libānas un Izraēlas, kā arī piedalīties diskusijās ar Izraēlas filmu režisori Mihaelu Aviadu (Michail Aviad) par dažādiem filmās atainotajiem ikdienas dzīves aspektiem.

Viens no festivāla ciemiņiem, ko vēlamies īpaši pieminēt, ir ēģiptietis Amārs Abūbakrs (Ammar Abou Bakr) - pasniedzējs Luksoras universitātes Mākslas fakultātē un talantīgs pro-revolūcijas ēģiptiešu grafiti mākslinieks, kurš Latvijā stāstīs par savu daiļradi, kā arī, iespējams, kopā ar Latvijas grafiti māksliniekiem radīs kaut ko kopā arī Rīgas pilsētvidē.

Valmierā jaunie žurnālisti dosies uz „ātrajiem randiņiem” ar saviem kolēģiem no Ēģiptes un Tunisijas, lai vairāk uzzinātu par viņu ikdienas darbu, pašreizējo situāciju šajās valstīs, mediju demokrātiju un skatu uz nākotni (18.aprīlī). Līdz šim nebijusi aktivitāte festivāla ietvaros būs arābu apģērbu modes darbnīca „Modes talka Vidusjūras stilā” Dobelē (20. aprīlī).

Festivāla kulminācija ir nu jau par tradīciju kļuvušais starpkultūru vakars, kas piedāvā visplašāko aktivitāšu programmu apmeklētājiem – dejas (gan tradicionālās, gan laikmetīgās), diskusijas, izstādes, saldumu degustācijas, atskatu uz aizvadītajiem Festivāla pasākumiem, tikšanos ar dažādiem interesantiem festivāla viesiem, iespēju uztaisīt sev hennas tetovējumus un iemēģināt ūdenspīpi. Šogad starpkultūru vakars notiks klubā „NabaKlab” (ceturtdien, 25. aprīlī).

Papildus tam Latvijā notiks vēl aptuveni 20 dažādi pasākumi. Lai starpkultūru dialogs nebeigtos Rīgā, sadarbībā ar organizācijām dažādās vietās Latvijā organizēsim aktivitātes arī Liepājā, Aizputē, Saldū, Dobelē, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Daugavpilī un Baložos.

Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas.

Šogad starpkultūru festivāls „Otrpus Vidusjūrai” notiks režo reizi. Tā mērķis ir veicināt starpkultūru dialogu starp Latviju un tādām valstīm kā Maroka, Tunisija, Ēģipte, Libāna, Jordānija, Izraēla, Turcija u.c. Festivāla laikā notiks virkne kultūras un izglītojošu pasākumu, kuros redzēsim, dzirdēsim, izdejosim un izgaršosim ne tikai šī reģiona spēcīgās tradīcijas, bet iepazīsim to arī no mūsdienu skatu punkta, tādā veidā atklājot kopīgo, atšķirīgo un interesanto.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV