Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Daugavpilī notiks poļu kultūras festivāls

Easyget.lv, 29.04.2013. 14:42

Jau tradicionāli maija sākumā Daugavpils vairāku dienu garumā kļūst par poļu pilsētu. 

Kopš 2004. gada Daugavpils poļu kultūras centrs organizē poļu folkloras festivālu, uz kuru tiek aicināti kolektīvi no visām kaimiņvalstīm. Pasākuma ietvaros Daugavpilī ir viesojušies kolektīvi no Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Šogad pirmo reizi poļu kultūras svētkus apmeklēs bērnu grupa no Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas.

Poļu folkloras festivāla norises datums nav izvēlēts nejauši. Zināms, ka ārpus Polijas valsts robežām dzīvo vairāk nekā 20 miljoni poļu, kas veido nacionālo minoritāšu grupu vairākās Eiropas valstīs. Polijas Republikas valdība, rūpēs par tautiešiem ārzemēs, ir ieviesusi speciālu svētku datumu – 2. maiju, kad tiek atzīmēta „Pasaules poļu diena, kas dzīvo ārzemēs”. Arī 3. maijs ir zīmīgs datums poļu tautas vēsturē, jo tieši šajā datumā tiek atzīmēta „Poļu Konstitūcijas diena”, kas ir pirmā Konstitūcija Eiropā. Tieši šajos zīmīgajos datumos, no 1.-3. maijam, arī tiek rīkots pasākums „Poļu folkloras festivāls Latgalē.”

Galvenais notikums – poļu folkloras festivāla atklāšana – notiks trešdien, 1. maijā plkst. 16:00 Daugavpils Kultūras pilī.

2. maijā plkst. 9:00 folkloras kolektīvu vadītāji un pārstāvji tiksies ar Daugavpils pilsētas Domes vadību, bet plkst. 10:00 Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā notiks dievkalpojums, kas veltīts visiem festivāla dalībniekiem un ārpus Polijas valsts dzīvojošajiem poļiem, kuri, neraugoties uz atšķirtību no tēvzemes, neaizmirst par savām saknēm.

3. maijā tiks organizēti Varšavas ielas svētki. Varšavas iela mūsu pilsētā pastāv kopš 19. gs., un jau 20. gs. 30. gados Daugavpils poļi aizsāka tradīciju atzīmēt Varšavas ielas svētkus. Tradīcija atkal tika atjaunota pagājušā gadsimta 90. gadu 2. pusē. Varšavas ielas svētki sāksies plkst. 11:00 Slobodkā, kur notiks svinīgā ziedu nolikšana pie krusta, kas ir piemiņas un atdusas vieta kaujās par brīvu Latviju kritušajiem poļu karavīriem. Vēlāk tiks organizēts svinīgs gājiens pa Varšavas ielu, kurā piedalīsies skolēni, studenti, folkloras kolektīvi, kā arī visi interesenti. Pasākumu noslēgs galā koncerts J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā plkst. 12:00.

No 1. līdz 3. maijam poļi no četrām valstīm pulcēsies Daugavpilī, lai godinātu poļu tradīcijas, dziesmas un dejas. Poļu jaunieši, kas dzīvo dažādās pilsētās un valstīs, bet turpina saglabāt un izkopt savas tautas tradīcijas, ir gatavi gan daugavpiliešiem, gan visiem Eiropas iedzīvotājiem parādīt, ka ir un mūžam būs dzīva piemiņa par «skąd nasz Ród» jeb par to, no kurienes mēs nākam.

Pasākumu organizē Daugavpils poļu kultūras centrs un Daugavpils poļu biedrība „Promieņ.” Sīkāka informācija: www.ckp.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV