Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Rēzeknes seja mākslas darbos

Easyget.lv, 08.05.2013. 15:26

Pagājušajā nedēļas nogalē – 4.maijā – Rēzeknē ar gleznu izstādi pilsētas Kultūras un atpūtas parkā noslēdzās VII starptautiskais mākslinieku plenērs „Domas lidojums”. Šogad Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena Rēzeknē tika svinēta mākslas un radošuma gaisotnē.
Rēzeknes seja mākslas darbos

Vēl nesen sūrojāmies par gauso pavasara atnākšanu, bet mākslinieks no Lietuvas Jonas Pleckevičus un rēzeknietis Osvalds Zvejsalnieks atzina, ka daba viņus esot lutinājusi, lietus nav lijis un katru plenēra dienu varējuši gleznot no rīta līdz vakaram, tā gadoties reti. Plenēra darbos redzams, ka abiem māksliniekiem iedvesmu sniegusi vēsturiskā Rēzekne ar koka un sarkano ķieģeļu apbūvi.

Mākslinieks no Jūrmalas Andrejs Ģērmanis Rēzeknē neesot bijis jau trīsdesmit gadus, tāpēc priecājās par iespēju piedalīties plenērā un gleznot, skatīt pilsētas pārvērtības, satikt zināmos un iepazīt jaunus kolēģus. Vienā no plenēra gleznām Andrejs Ģērmanis atainojis košo pilsētas tirgu ar skatu uz katedrāli, jo ļoti iepatikušies pilsētas kontrasti – tirgus raibums un baznīcas torņi.

Sandra Sabīne Jaundāldere no Lielvārdes savai gleznai „Austras koks” iedvesmu smēlusies no „Zeimuļa”, kur senās latviešu rakstu zīmes atmirdz ultramodernas ēkas sienās. Māksliniece ar patiesu prieku atzina, ka, gleznojot Rēzeknes ielās, izbaudījusi apkārtējo garāmgājēju labvēlību: „Tik pozitīvu attieksmi no cilvēkiem, tik daudz labu vārdu un vēlējumu es sen nebiju dzirdējusi! Noteikti gribu arī nākamgad piedalīties Rēzeknes plenērā!”

Jēkabpiliete Daina Eglīte un rēzekniete Evita Skrebinska plenēra laikā iemīļojušas A.Upīša ielu, kur esot tik daudz dažādu motīvu, ka varot gleznot bez pārtraukuma. Abas plenērā uzgleznojušas vairākus darbus, no kuriem Rēzeknes īpašumā paliks Evitas gleznotā Kovšu ezera ainava un Dainas gleznotais „Zeimuļs”.

Mākslinieces Larisa Gordejeva un Rimma Barišņikova no Pleskavas Rēzekni galvenokārt gleznojušas no „augšas” – no Masļeņņikova kalna. „Rēzeknei ir mīļa seja”, piebilda Larisa.

Mākslinieks Nugzars Paksadze regulāri piedalās plenēros: „Esmu gruzīns un Latvijā dzīvoju kopš 1982.gada. Katru reizi, kad esmu Rēzeknē, uzreiz pārvēršos par latgalieti. Gribu skaļi dziedāt, strauji dejot un koši gleznot.”

Lai gan vairāki plenēra dalībnieki no Rēzeknes piebilda, ka savā pilsētā gleznot ir diezgan grūti, jo nesanāk pilnībā atslēgties no ikdienas gaitām un pienākumiem, tomēr katrs no viņiem maksimāli izbaudīja plenēru.

Rēzeknes īpašumā paliks arī Ingas Onževas, Danas Zelčas, Anatolija Zelča, Svetlanas Korklas Dāvidas, Lūcijas Puplovskas, Vladimira Serkova, Jurikas Bakānes, Elgas Pauras un Vladislava Paura, Jura Ģērmaņa, kā arī iepriekš pieminēto mākslinieku darbi.

Foto: Nugzars Paksadze, „Ekspresija”. Foto (c) A.Tolopilo

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV