Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

„Akti Naktī” priecēs ar dzeju, teātri, instalācijām, mūziku, mēmo kino

Easyget.lv, 14.05.2013. 12:23

18. maija vakarā Kultūras katla „Liepā.Jā!” ietvaros notiks radošo pasākumu kopums „Akti Naktī”. Liepājā atdzīvosies kultūrai neierastas vietas - novārtā atstāti laukumi un telpas pilsētas centrā, iela, īpaši akcentējot kultūrvēsturiski aktīvo Graudu ielu

Pasākumu kuplinās Liepājas Centrālā Zinātniskā bibliotēka, Liepājas Dizaina un mākslas skola, Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola, Liepājas teātris, Liepājas Krusta ev.lut. baznīca, kā arī radošā telpa „Tējas istaba”, kafejnīca „Darbnīca” un SIA „LinaGallery”.

Radošo pasākumu kopuma „Akti Naktī” sākuma laiks ir brīdis, kad mēness 18. maijā būs sasniedzis savu augstāko punktu - plkst. 19.53. Viss sāksies Graudu un Pasta ielas krustojumā. Līdz ar gonga signālu kā Imanta Ziedoņa Zaļajā pasakā „kādu nakti pilsētā ienāks mežs...” un darbību sāks „Akti Naktī” punkti.

Katram „Akti Naktī” norises punktam dots savs tēls un citāts no minētās I.Ziedoņa pasakas. Apmeklējot visus punktus (izņemot septīto zibakcijas punktu) un pie brīvprātīgajiem kadiķīšiem veicot kādu uzdevumu, apmeklētājiem būs iespēja kolekcionēt dažādu krāsu koka pērlītes lina diegā un savērt katram savu Zaļo pasaku.

Radošo pasākumu kopums „Akti Naktī” apvieno dažādas kultūras nozares un mākslas pārstāvjus. Notiks gan teātra izrādes, gan tiks lasīta dzeja, pilsēta gleznos un dziedās.

Liepājas teātra aktierus Egaru Pujātu, Inesi Kučinsku un Agnesi Jēkabsoni varēsim sastapt „Ziedoņa skvērā”, bet „Sienāzī” apmeklētājus uzņems Liepājas jauniešu teātra studijas „Makss un Morics” tēli. Gaidāmi arī īpaši viesi no galvaspilsētas: etīžu teātris „Nerten” un Rīgas improvizācijas teātris. Goda vietā un laikā (pusnaktī) – Goda teātra pirmizrāde „Tikai nesaki nevienam...”.

Liela rosība notiks arī dzejnieku vidū. Īpašs notikums ir Liepājā pirmoreiz notiekošā dzejnieku sacensība „Dzejas slams” sadarbībā ar biedrību „Totaldobže”, ko būs izdevība baudīt punktā „Zaļi putekļi”. Savukārt Graudu ielā punktā „Zaļais vīrs” ieklausīsimies Liepājas dzejnieku un Rīgas dzejas viesu lasījumos, šeit dzeja mijiedarbosies ar Niklāvz radīto elektronisko mūziku. Piedalīsies tādi dzejnieki kā Ineta Stadgale, Jana Egle, Gunta Šnipke, Inga Kope-Grosa, Gunita Boka, Valentīns, Sandra Vensko, Baiba Dēķena, Kristaps Vecgrāvis, Dainis Deigelis, Arnis Mincenhofs, Aivars Madris. Īpašie viesi no Rīgas – dzejiski muzikāla performance „Mūsu dienu skaņu celiņš”, kurā piedalās tādi dzejnieki kā Anna Auziņa, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls un muzikālā grupa „Sigma”.

Aktīvu pasākumā piedalīsies arī mākslas pārstāvji, tostarp gleznotāji Pēteris Taukulis, Andris Millers, Lauris Ozols, Anna Bezpalova un citi. Punktā „Skujas” notiks tikšanās ar mākslinieku Gunti Otaņķi, bet „Mušmirē” apmeklētājus sagaidīs māksliniece un dziesminiece Hasinta, „Akti Naktī” gleznas autore. Savukārt „Brūklenē” varēs vērot mākslas aktu izstādi. Vairākos „Akti Naktī” punktos savu meistarību gleznošanā varēs izmēģināt un atklāt ikviens apmeklētājs, gan gleznojot kopīgas lielformāta gleznas, gan krāsojot mājas... Dažādos „Akti Naktī” punktos apskatāmas skulptora Egona Peršēvica darbi. Īpašs notikums 18. maija vakarā plkst. 19.00 būs arī izstādes „Zaļais pieskāriens” atklāšana SIA „LinaGallery” telpās Friča Brīvzemnieka ielā 58, kur būs iespēja ne tikai vērot mākslas darbus, bet arī tikties ar māksliniekiem. Izstādē piedalās tādi profesionāli mākslinieki kā Liene Eltermane, Ilze Karlsone, Mārīte Kluša (Ventspils), Inga Galvāne (Rīga), Kristīne Šulmane, Gunta Krastiņa, Reinis Karlsons, Līna Freimane, Zane Eltermane, kā arī Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni.

Sadarbībā ar Liepājas Universitātes Jauno mediju studentiem tiks veidotas arī vairākas instalācijas, tostarp pie informācijas punkta „Kadiķītis”, punktos „Gaiss” un „Migla”, kur, balstoties uz Leldes Eglinskas režiju, audio vizuāli tiks atveidotas I.Ziedoņa Zaļās pasakas idejas animācijas filmā un ēnu spēlēs. Video instalācijas un mākslas ekspozīcijas varēs vērot arī Liepājas Dizaina un mākslas skolā, kur visas dienas garumā notiks arī trīsdimensionālo gleznu veidošana „Trotarts”.

Senajā kinoteātrī „Viktorija” jeb punktā „Sūnas” uz 20. gs. sākumā Liepājā demonstrētā mēmā kino seansiem un kino attēlu izstādi aicinās Tautas teātra aktieri un Liepājas Virtuālais kino muzejs. Ar kinofilmu mūziku šo punktu iedzīvinās Liepājas ģitāristu lielansamblis.

Plkst. 21.00 īpašā zibakcijā „Sērkociņos” Vītolu ielā pulcēties aicinās Liepājas kori un tautas deju ansamblis „Rucavietis”.

Radošo pasākumu kopumu „Akti Naktī” muzikāli bagātinās īpašie viesi „Ziedoņa skvērā” - Nepieradinātā folka orķestris un Kārlis Auzāns, kā arī fonda „Viegli” pārstāvji Goran Gora un Kārlis Kazāks, kuri ar savām koncertprogrammām atsevišķi uzstājas arī punktos „Zaļā upe” un „Zaļš lietus”. Savukārt „Akti Naktī” mūzikas vadmotīva dzīvais izpildījums būs baudāms punktā „Zaļais vīrs”, kur uzstāsies muzikālā apvienība „Lidojot ar putniem”, kuras sastāvā tādi mūziķi kā Ilze Grunte, Kristaps Krievs un Andris Grunte.

Punktā „Slotas kāts’” ar klausītājiem tiekas dziesminieki – Anta Eņģele, Austra Pumpure un Uldis Ozols, bet Promenādes bunkurā punktā „Koka kāja”, kur darbosies militārās vēstures entuziasti „diggeri”, spēlēs Kristaps Sudmalis un grupa „Karogi”. Gleznotāju punktu „Brūklene” muzikāli papildinās jauno mūziķu Lauras Dudares un Dzintara Šusta apvienība „Ornaments”, bet pēc dzejas slama „Zaļos putekļos” muzicēs Uldis Rudaks ar vecām platēm.

Savukārt „Kokā” uzstāsies Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas skolas jaunie talanti. Programmā mūžīgās vērtības „Klasika”, mūžīgi mainīgā „Popmūzika” un mūžam jaunā „Rokmūzika”. Jauno mūziķu apvienības, tostarp „Kaktiņš un Stūrītis” būs dzirdami arī punktā „Zaļš lietus”.

Skaņas plūst un kā I.Ziedoņa Zaļajā pasakā bēg no meža uz centru un satiekas punktā „Trokšņi”, kur dabas ritmus izspēlēs Nils Īle un „Afroambient”, Liepājas perkusionistu apvienība „Cilvēki” un postfolkloras grupa „Zari”. „Trokšņos” pirmo reizi Liepājā spēlēs arī panākumiem bagātais ģitāristu koris – Talsu ģitārspēles studija „N”.

Visa vakara garumā gaidāmi arī neprognozējami priekšnesumi „Ziedoņa skvērā”, kur noritēs brīvais dzejas un dziesmu mikrofons „Mans Ziedonis”.

Un tā līdz pirmajam tramvajam. Kultūra nomodā, ja Tu neguli.

Plašāka katra punkta programma lasāma Liepājas Kultūras pārvaldes mājaslapā: http://www.liepajaskultura.lv/lv/kulturas-nakts-akti-nakti

Radošo pasākumu kopumā „Akti Naktī” ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV