Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Muzeju naktī Eiropas Savienības mājā norisināsies izstāde/akcija

Easyget.lv, 15.05.2013. 13:32

No 18. maija līdz 13. jūnijam Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28 norisināsies izstāde/akcija "Maģiskais teātris – ieeja tikai jukušajiem. Akuraters vai Hese?", kas tiks atklāta "Muzeju naktī" pulksten 18 (latviešu valodā) un pulksten 23.30 (latviešu un angļu valodā).  

Izstādes/akcijas veidotāji ir:
Inguna Audere (Latvija) un Maikls Rodžers (ASV) – stikla mākslas objekti,
Viktors Jansons (Spēles Maģistrs) – scenārijs, režija, komentārs
Juris Kulakovs – mūzika
"Some 1" – telpas dizains
Kristīne Vismane – Spēles Maģistra asistente Marija/Hermīne
Ieva Lešinska – Jāņa Akuratera dzejas atdzejotāja angļu valodā
Inguna Audere, Maira Valtere – izstādes/akcijas kuratores

Izstādes norises laikā Eiropas mājā notiks arī īpaši seansi:
29. maijā pulksten 16 un 30. maijā pulksten 14 (latviešu un angļu valodā);
12. jūnijā pulksten 16 (latviešu valodā).

Seansos Jāņa Akuratera dzeju lasīs un ar atsaucēm uz Hermaņa Heses „Stepes vilku” komentēs Viktors Jansons, savas speciāli akcijai komponētās dziesmas izdziedās Juris Kulakovs. Seansos, kas notiks latviešu un angļu valodā, kā piedalīsies Kristīne Vismane, kura lasīs Ievas Lešinskas angļu valodā atdzejotos Jāņa Akuratera dzejoļus.

„Stepes vilks” ir izcilā vācu 20. gadsimta autora, Nobela prēmijas laureāta Hermaņa Heses romāns, kas pirmoreiz publicēts 1927. gadā. Latviešu dzejnieks un rakstnieks, viens no Latvijas valsts veidotājiem Jānis Akuraters pseidonīmu Vilks izmantojis 20. gadsimta sākumā, laikā, kad nobrieda viņa radošā personība, laikā, kad brīvības un dzīvības idejām īpašu vērtību piešķīra 1905. gada revolūcija.

Izstāde/akcija būvēta kā savdabīga interaktīva spēle perfomences stilā. Radošā grupa mēģina atklāt Jāni Akurateru, viņa personības pamatkodu. Izstāde/akcija ir ceļojošs projekts, kas katrā pieturvietā, iedvesmojoties no jaunās telpas, mainās un papildinās ar jauniem elementiem un iepriekšējās pieredzes liecībām. Projekts aizsākās 2012. gada nogalē – ar VKKF atbalstu izstāde/akcija tika izveidota Jāņa Akuratera muzejā. No 2012. gada 9. novembra līdz 2. decembrim tā bija apskatāma Zviedrijā – Visbijas galerijā „Goccart”, kur izskanēja arī Jura Kronberga atdzejotie Jāņa Akuratera dzejoļi zviedru valodā. Eiropas Savienības mājā par abām iepriekšējām akcijām vēstīs videofilmas, kuras veidojuši Jānis Rēdlihs un Viktors Jansons.

Izstādi/akciju atbalsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Mākslas akadēmija, biedrība „Rade” un Memoriālo muzeju apvienība. Vairāk informācijas: tālrunis 26703293 (Maira Valtere), vai e-pasts: akuratersmemorialiemuzeji.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV