Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Limbažos atklās ekspozīciju Latvijas valsts himnas autoram

Easyget.lv, 16.05.2013. 10:09

Limbažu muzeja (Limbažu pilsmuižas ēkā) I stāva 3. zālē izveidota ekspozīcija „Baumaņu Kārlis un viņa laiks”. Ekspozīcija ir loģisks turpinājums piemiņas vietām Limbažos un Viļķenē.

Mūsu valsts himnas autora dzīve bijusi cieši saistīta ar Limbažu novadu - dzimis Viļķenē, mācījies Limbažos. Arī Baumaņu Kārļa mūža pēdējie gadi pēc atgriešanās no aktīvās dzīves Pēterburgā pavadīti Limbažos. Tolaik viņš iesaistījās mazpilsētas sabiedriskajā dzīvē, darbojoties Saviesīgajā biedrībā. Mūsu valsts himnas autors apglabāts Limbažu kapos. 

Pateicoties Baumaņu Kārļa dāvinātajām grāmatām, pilsētā izveidojās pirmā publiskā bibliotēka.

Līdz šim interesentiem Limbažos nebija iespēju iegūt koncentrētu informāciju par Baumaņu Kārļa dzīvi un darbību, kā arī sabiedriskajām norisēm pilsētā gadsimtu mijā.

Jaunizveidotā ekspozīcija izvietota rekonstruētā 19. gs. II puses interjerā – telpā, kādā varēja notikt pilsētnieku aktivitātes ar Baumaņu Kārļa līdzdalību. Tā ir sava veida Limbažu saviesīgās biedrības zāles atdarinājums, kas apmeklētājiem ļaus iejusties tā laika mazpilsētas vidē.

Izstādē apskatāmi arī vairāki ar Baumaņu Kārli saistīti memoriāli priekšmeti. Pasākumu laikā uz restaurētā flīģeļa iecerēts atskaņot Baumaņu Kārļa sacerējumus un citas melodijas.

Ilustratīvais biogrāfijas izklāsts ir izvietots uz mobila stenda, kuru vajadzības gadījumā var eksponēt arī citviet.

Cerams, jaunā ekspozīcija būs ieguldījums jaunatnes izglītībā, nacionāli patriotiskajā audzināšanā un arī stimuls novada tūrisma attīstībai.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV