Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Urban Poetry īpašie viesi - mākslinieki no Polijas, Krievijas un Lielbritānijas

Easyget.lv, 29.05.2013. 15:11

No 6. līdz 8. jūnijam Totaldobže mākslas centrā norisināsies eksperimentālās kultūras festivāls Urban Poetry. Dabrība notiks visās Totaldobže mākslas centra telpās – koncertzālē, mazajā zālē, laboratorijā un terasē, informē mākslas centra pārstāvji Kaspars Lielgalvis un Austra Straume.

Urban Poetry ir mākslas forma, kuras iedvesmas un pieredzes avots ir mūsdienu cilvēka dzīve pilsētā – cilvēku radītā vidē. Tehnokrātija, birokrātija, progress, komunikācija, stress, mīlestība, atkarība, daudzveidība, piesārņojums, ikdienas rutīna – tās ir tikai dažas no pilsētvides sastāvdaļām. Festivālā uzaicinātie mākslinieki darbojas ar to kultūras daļu, kas veidojas šodien, kas reaģē uz mums apkārt notiekošajiem procesiem, nešķirojot vēlamajos un nevēlamajos. Filtrē, testē, analizē un komentē tos caur mākslu. Rezultāts reizēm var būt grūti saprotams vai šķist destruktīvs un apdullinošs, bet jau nākamajā mirklī mākslas darbs var atklāt, stiprināt un iedvesmot – tā ir unikāla māksla, kas radīta šodienas cilvēkam, izmantojot šodienas izteiksmes līdzekļus gan valodā, gan skaņās un kustībās. Visefektīvāk tā ir pieredzama tieši tās izpildes laikā, atrodoties blakus tās izpildītājam – mākslas alķīmiķim.

Festivāls tiks atklāts ar eksperimentu laboratorijā 6. jūnijā 16:00, kur notiks kārtējais Rīga–2014 programmā iekļautās Ievas Kulakovas izstādes "Horizontu meklējot" radošās laboratorijas darbs "Bailes", un noslēgsies 8. jūnijā ar Dirty Deal Audio organizēto Bītmeikeru dienu.

Festivāla īpašie viesi ir eksperimentālā džeza projekts KIRK no Varšavas, multi-instrumentālists avangarda mākslinieks no Sibīrijas Alexander Markvart un Hannah Silva, kura ir viena no ievērojamākajam mūsdienu Sound Poetry pārstāvēm Lielbritānijā.

6. jūnijs

Festivāla pirmā diena sāksies ar eksperimentu laboratorijā, kurā, sadarbojoties kuratorei Ievai Kulakovai ar māksliniekiem Lauru Prikuli un Kasparu Lielgalvi, tiek pārbaudītas un sagatavotas konkrētas mākslinieciskas idejas izstādes "Horizontu meklējot" vajadzībām. Pati izstāde notiks 2014. gadā Eiropas Kultūras galvaspilsētas aktivitāšu ietvaros. Radošā laboratorija ir platforma īslaicīgiem mākslinieku kopprojektiem, kas izveidota, lai stimulētu dažādu mākslas nozaru ciešāku sasaiti. Šādi tiek pētīta mākslas iedarbība un rasts atbilstošs darbu eksponēšanas veids, un meklēti mākslas iedarbības aspekti. Šoreiz eksperimenta tēma ir "Dusmas" un tā dalībnieki būs Gemma Riggs (UK) un Kaspars Lielgalvis.

Plkst. 19:00 sāksies skatītaju iemīļotais Dzejas Slams. Kā jau ierasts tiks izvēlēti 12 dalībnieki, kuri cīnīsies par skatītāju un žūrijas simpātijām. Slamā piedalīties var jebkurš, pieteikšanās – uz vietas pirms pasākuma. Balvā LS 100 no VKKF, kā arī skatītāju simpātiju balva. Dzejas slams norisināsies lielajā koncertzālē.

Plkst. 21:30 uz Totaldobže jumta terases uzstāsies pašmāju eksperimentālās un elektroniskās mūzikas projekts Kroffork (organizē Ulve agency).

No plkst. 22:00 Totaldobže koncertzālē sāksies vakara otrā daļa, kas tiks atklāta ar Alexander Markvart (organizē Ulve agency) koncertu. Alexander Markvart ir avangarda mūziķis, vairāku teātra projektu dalībieks un daudzu festivālu organizētājs no Krievijas. Viņa mūzika aptver ļoti plašu muzikālo spektru sākot ar radikālu improvizāciju, noise un hardcore, beidzot ar minimal tehno un post-folk kompozīcijām.

Vakars turpināsies ar Polijas eksperimentālā džeza grupas KIRK koncertu un noslēgsies ar Ulve agnecy organizēto Toma Auniņa uzstāšanos.

KIRK ir poļu grupa, kas jau vairāk nekā dekādi nostiprina savas pozīcijas underground mūzikas laukā un plešas stipri pāri Polijas robežam pasaulē. KIRK necenšas sekot līdzi mūzikas tendencēm un stilam, bet nepārtraukti eksperimentē ar skaņu un stiliem, atklājot arvien jaunus veidus un pieeju mūzikai un tās izpildījumam. Grupas progresīvo domāšanu un revolucionāro attieksmi pret darbu augstu novērtējusi nākotnes (futuristic) mūzikas 'krustmāte' Mary Anne Hobbs un leģendārā britu kluba Tresor īpašnieks un tehno mūzikas gigants Si Begg.

7. jūnijs

7. jūnijā dienas programma sāksies jau plkst. 13:00, kad no Totaldobže mākslas centra startēs www.piedzivojumugars.lv organizētā velo orientēšanās. Orientēšanās noslēgums un apbalvošana – plkst. 19:00 uz Totaldobže jumta terases.

Plkst. 18:00 sāksies Kompasa stipendijas pasākums, uz skatuves kāps divi jauno mediju mākslinieki Irīna Špičaka un Jānis Garančs, lai prezentētu katrs pa vienai savai idejai. Savukārt skatītaji balsojumā noteiks, kura no idejām saņems stipendiju, ko veidos visa ieejas biļetēs iegūtā summa. “Kompass” ir jaunās mākslas prezentāciju pasākumi, kas notiek ar mērķi informēt sabiedrību par laikmetīgās mākslas aktualitātēm, skaidrot un popularizēt to, savukārt "Kompasa stipendija" ir mēģinājums iesaistīt sabiedrību laimetīgās mākslas darbu radīšanas procesā kā investorus jaunajā kultūrā.

Plkst. 20:00 uz lielās koncertzāles skatuves kāps viena no ievērojamākajām Sound Poetry pārstāvēm Lielbritānijā Hannah Silva. Hannah Silva ir vairakkārt godalgota rakstniece, teātra veidotāja un performanču māksliniece ar pamatiem mūzikā, ko The Times nodēvejis par vienu no ambiciozākajiem un izklaidējošākajiem dzejniekiem valstī. Viņas uzstāšanās tiek raksturotas kā radikālas, politiskas un drosmīgas.

Spoken Word improvizācijā, kas sāksies 21:30, šoreiz savus autordarbus lasīs Madara Rutkēviča, Anna Foma un Sergejs Timofejevs (Orbīta). Kopā ar viņiem uzstāsies mūziķi Filip Kalinowski (Kirk) – spēlējot "bītus" no savas skaņu plašu kolekcijas, Pawel Bartnik (Kirk) – atskaņojot savus datorā radītos skaņdarbus, Olgierd Dokalski (Kirk) – trompeti, Andris Indāns (Latvijas Gāze) – eksperimentējot ar sintezātoriem, Krists Zankovskis – atskaņojot Rīgā un Parīzē ierakstītās skaņas, sarunas un pilsētvides trokšņus, Māra Botmane – čellu, savukārt Gemma Riggs no Lielbritānijas improvizāciju papildinās ar videoprojekcijām.

Pēc tam līdz pat plkst. 01:00 uz jumta terases spēlēs vietējie diskžokeji.

8. jūnijs

8. jūnija programma sāksies ar koncertu bērniem. Arī mazie festivāla apmeklētāji varēs noskaidrot, kas ir Spoken Word improvizācija, kad plkst. 13:00 uz skatuves kāps komiksu mākslinieks un grāmatu ilustrētājs Mārtiņš Zutis, kurš Ingas Gailes dzejas un Edgara Makena (Gaujarts) klavieru mūzikas pavadījumā uz vietas radīs multenīti. Uzreiz pēc improvizācijas mazajiem uzstāsies dziedātāja Māra Upmane-Holšteine kopā ar Juri Kalnišu, bet noslēgumā horeogrāfe Agnese Bordjukova rādīs un mācīs kā top laikmetīgā deja.

Plkst. 18:00 sākies Dirty Deal Audio un Renegades of Bump (LT) organizētā Bītmeikeru diena. Bītmeikeru diena paredzēta divās daļās, līdz plkst. 23:00 notiks Bītmeikeru/mūziķu skate, kuras laikā notiks Latvijas bītmeikeru pārstāvju atlase Starptautiskajam bītmeikeru festivālam Satta Outside, kas notiek Lietuvā. No 23:00 sāksies nakts programma ar dejām pie oriģinālmūzikas, ko radīs Deep Shoq (LT), Rushkeys (LT), Vaiper Despotin (LT), 181H, Niklavz, Kristaps Ritms un Oriole.

Festivāls tiek rītkots sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Polijas vēstniecību Latvijā, Ulve agency, Dirty Deal Audio un Piedzīvojuma gars.

Ieejas maksa radošājā laboratorijā 6. jūnijā, Piedzīvojumu gars organizētajās velo orientēšanās sacensībās un bērnu koncertā ir bez maksas.
Pārējos pasākumos:
Ieejas maksa uz vienu vakara pasākumu – 3 LVL
Ieeja uz vienu vakaru (abas daļas) – 5 LVL
Ieeja uz 6-7 jūnija pasākumiem kopā – 8 LVL
Ieeja uz visiem festivāla pasākumiem (6.-8. jūnijs) – LS 10
Ieeja pirms 18:00 vai uzrādot flaieri (atrodami Rīgas kafejnīcās, bāros un iespējams arī jūsu pastkastītēs) – atlaide 1 LVL
Uzrādot 5 Dobžikus – ieeja vienā pasākumā bez maksas
Katru dienu no 17:00 – 02:00 darbosies terase un virtuve – ieeja bez maksas.

Totaldobže mākslas centrs, Ūnijas iela 8, k-2 (bijusī VEF teritorija).

Papildu informācija: http://www.totaldobze.com/ArtCenter/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV