Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Iepazīsti rakstnieku tuvplānā!

Easyget.lv, 29.05.2013. 16:34

Apgāds Zvaigzne ABC sadarbībā ar Filmu studiju “Deviņi” aizsāk jaunu DVD sēriju – dokumentālo ciklu “Rakstnieks tuvplānā”. Pirmās pie skatītājiem nonāk DVD formāta intervijas ar dzejnieku Imantu Ziedoni un rakstnieku un literatūrkritiķi Gunti Bereli.
Iepazīsti rakstnieku tuvplānā!

Šie dokumentālie materiāli portretē Latvijas 20. un 21. gadsimta rakstniecības spilgtākos pārstāvjus, kuru stāstījumā atklājas ne tikai pašu rakstnieku personība, bet arī attiecīgā laikmeta iezīmes. DVD būs noderīgi un saistoši darbam literatūras stundās skolā un lekcijās augstākajās mācību iestādēs, kā arī ikvienam literatūras interesentam.

Dokumentālā cikla “Rakstnieks tuvplānā” atvēršanas svētki notiks 4. jūnijā pulksten 16.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē Rīgā, K. Valdemāra ielā 6.

Cikla idejas autore un režisore ir Ināra Kolmane, lielāko daļu rakstnieku līdzintervējuši rakstnieks, literatūrkritiķis Guntis Berelis un rakstniece Nora Ikstena. Atsevišķu materiālu sagatavošanā iesaistījušies arī citi literatūras un kultūras speciālisti.

Cikla materiāli nav tradicionālas dokumentālās filmas, kurās nereti tieši pausta režisoru vai projektā iesaistīto līdzautoru subjektīvā versija par konkrēto personību. Subjektīvs un vienlaikus patiess – tāds, kāds viņš ir attiecīgajā laikposmā, – ir vienīgi pats rakstnieks, viņa vide un laiks. Cieņa un pietāte pret rakstnieku personisko dzīvi un daiļradi, saglabājot nākotnei viņu tābrīža skatījumu, cenšoties atklāt, nevis mākslīgi radīt personības savdabību un neatkārtojamību – tie ir pamatprincipi, kas ņemti vērā, veidojot ikvienu no 40–60 minūšu garajām portretfilmām.

Katra “tuvplāna” pamatā ir trīsdaļīga struktūra: Es (rakstnieka stāstījums par sevi, lietas un vide ap viņu), Es un literatūra (kā un kāda literatūra ietekmējusi rakstnieku un kā viņš ietekmējis literāro procesu), Es un laiks (kā pēdējā desmitgade ietekmējusi rakstnieku, ko viņš pats ir vai nav izdarījis ar laiku un cilvēkiem).

Pirmās pie skatītājiem nonāk DVD formāta intervijas ar izcilo dzejnieku Imantu Ziedoni un rakstnieku un literatūrkritiķi Gunti Bereli. Sagatavošanā ir cikla nākamie materiāli – intervijas ar Zigmundu Skujiņu, Regīnu Ezeru, Māru Zālīti un Knutu Skujenieku. Kopumā cikla ietvaros, pateicoties Kultūrkapitāla fonda atbalstam, daudzu gadu garumā jau ir uzfilmētas 30 mūsu rakstniecības un kultūras spilgtākās personības.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV