Piektdiena, 14.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis;

Rolands Butāns atklās gleznu izstādi „Mana tēvzeme Latvija”

Easyget.lv, 03.06.2013. 12:00

4. jūnijā plkst. 17.00 Rīgas Sv.Pētera baznīcā Rolands Butāns atklās gleznu izstādi „Mana tēvzeme Latvija”.
Rolands Butāns atklās gleznu izstādi „Mana tēvzeme Latvija”

Rolanda Butāna grafiskajā glezniecībā - pilsētas ainavās, akrila tehnikā izmantotas grafiskās melnā un baltā attiecības. Krāsas reljefs īpaši uzsver telpas izjūtu. Iemīļota mākslinieka tēma ir pilsētas skati – daudzos darbos redzama Vecrīga, uzsverot vecpilsētas romantisko dvēseli. „Vecrīga ir mana stihija,” atzīst mākslinieks. Savās gleznās viņš Rīgai piešķir košu un ņirbošu dvēseli. Gleznās atpazīstas konkrēti pilsētas motīvi, reālismam pievienojot lirisku redzējumu. Butāna glezniecība ir savdabīga fantāzija par Latvijas skaistumu, kurā savienojas smalkā robeža starp naturālismu un abstraktu nosacītību. Mākslinieks rada īpašu atmiņu noskaņu, kas ļauj skatītājam pašam veidot dialogu ar pilsētvidi. Viņš ikdienišķajam sniedz jaunu kvalitāti un iemūžina savu Latviju tādu, kādu to redz kā mākslinieks.

Rolands Butāns dzimis 1944. gadā Rīgā. Glezniecības pamatus apguvis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Apmeklējis glezniecības kursus Latvijas Mākslas akadēmijā. Pilnveidojis glezniecības meistarību pie vecmeistara Harija Blunava un gleznotāja Jura Ģērmaņa. No 2004. gada līdz 2007. gadam dzīvojis ASV.

Izstāde ir kā skaists ievads Dziesmu svētku noskaņām, kad vērtības, kurām ikdienā varbūt nepievēršam īpašu uzmanību – tautas tradīcijas un lepnums par savu valsti – izvirzās priekšplānā. Rolanda Butāna daiļrade ar klasiski iekomponētajām ainavām šai kontekstā iederas lieliski.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV