Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīga saposta Līgo, Dziesmu un deju svētku rotā

Easyget.lv, 20.06.2013. 10:16

Sagaidot Līgo un XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus, rīdzinieku un pilsētas viesu svinību noskaņas radīšanai Rīga ietērpta svētku rotā – pilsētā izvietota izstāde ar vēsturiskām Līgo svētku kartiņu reprodukcijām, karoglentes, vides objekti, kas ataino tādus simbolus kā vainags un saule.

Radot Līgo svētku noskaņu, pilsētā izvietota nu jau ierastā pilsētvides izstāde. Svētku apsveikumu veido vēsturisko pastkartīšu sērija, kurās attēlotas Līgo svinības, atgādinot par tradīciju - svētku svinēšanu Rīgā. Pilsētvides izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju. Svētku pastkartes, tajā skaitā arī pazīstamo mākslinieku Indriķa Zeberiņa (1882-1969) un Aleksandra Apsīša (1880-1963) darbi izvietoti pilsētā lielformāta un reklāmas stendos, uz ēku fasādēm, pieturvietās, kā arī uz ceļu un tiltu pārvadiem.

Rīgas ielās, parkos un laukumos izvietotas arī karoglentes, kuru dizainā, kā to raksturo autors, mākslinieks Andrejs Broks: „Ir izmantoti tradicionālie latvju rakstu motīvi, kas sevī ietver saules tēlu Jāņu mitoloģiskajās zīmēs. Karoglentes interpretētas krāsu noskaņās, kas raksturīgas šo gadskārtas svinamo dienu laikam dabā, un kas apliecina dzīvotprieku un dabas pilnbrieda kulmināciju. Tas simboliski izteikts trīs kompozīcijās „Dienas saule”, kas atspoguļo vasaras vidus dabas pilnbriedu, „Nakts saule”, kas pauž Jāņu nakts noskaņas un „Rudzupuķu saule”, kuras vadmotīvs ir šī pilnbrieda romantiskās noskaņas cilvēciskajās emocijās.”

Tā kā Rīga šogad sagaidīs arī XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībniekus, tad Līgo svētku noformējums idejiski savienots arī ar šo svētku rotājumu pilsētā. Tie ir vides objekti: mākslinieka Ivara Mailīša veidotā „Sidraba birzs”, mākslinieka Visvalža Asara radītie – „Skaņu koks”, „Skaņu lentes”, „Rīgas vainags”, „Līgo vainags” un „Lielais svētku vainags”, mākslinieka Ģirta Kalniņa izdomātais „Svētku kuģis” un mākslinieces Gunas Pogas darbs „Ganu ceļš”. Vides objektu un arī karoglentu grafiskajos dizainos izmantots dziesmu un deju svētku vizuālais simbols – kopiedziedātais skaņu vijums vainagā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV