Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

10. Baltijas Muzeoloģijas skola ir klāt

Easyget.lv, 12.07.2013. 12:40

14. jūlijā Bauskā sākas starptautisks muzeju darbinieku tālākizglītības pasākums Baltijas Muzeoloģijas skola (BMS), kurš jau desmito vasaru pulcē muzeju speciālistus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, informē projekta koordinatore Anita Jirgensone.

BMS nedēļu ilgās mācību programmas kodolu veido starptautiski atzītu muzeoloģijas ekspertu skatījums uz muzeju, tā vietu sabiedrībā un aktuāliem attīstības virzieniem. Šogad BMS nodarbības vadīs Amsterdamas Reinvarda akadēmijas un Viļņas Universitātes profesors Peters van Menšs un Amsterdamas Reinvarda akadēmijas lektore Leontīne Meijere-van Menša. Viņi rosinās diskusijas par muzeja lomu kultūras mantojuma glabāšanā un izmantošanā atbilstoši Eiropas Padomes Vispārējai konvencijai par kultūras mantojuma nozīmi sabiedrībā. Programmā iekļautas interaktīvas nodarbības un Latvijas un Lietuvas muzeju apmeklējumi. 

Mācību noslēgumā 19. jūlijā Rundāles pils muzejā notiks BMS desmit gadu jubilejai veltīta starptautiska konference. Tajā līdzās BMS-2013 lektoriem uzstāsies Sorbonas Universitātes profesors Fransuā Meress, Primorskas Universitātes (Slovēnija) profesore Irena Lazara, Igaunijas Kultūras ministrijas padomniece muzeju jautājumos Marju Reismā un Lietuvas Kultūras ministrijas vecākā referente Vaiva Lankeliene, kā arī Baltijas Muzeoloģijas veicināšanas biedrības biedres un Latvijas Kultūras akadēmijas lektores Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Ilze Knoka un Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

2004. gadā uzsāktais projekts ir kļuvis par nozīmīgu muzeju darbinieku tālākizglītības tradīciju un vienu no ilgtspējīgākajiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Kultūras ministriju sadarbības projektiem. BMS organizatoriskās rūpes rotācijas kārtībā uzņemas katra no Baltijas valstīm. Šogad par skolas organizēšanu atbild Latvija, t.i., Kultūras ministrijas Muzeju nodaļa sadarbībā ar Baltijas Muzeoloģijas veicināšanas biedrību. Projekta organizēšanā ik gadu iesaistās kāds no muzejiem vai muzeju organizācijām, šoreiz tie ir: Bauskas pils muzejs, Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejs un Rundāles pils muzejs.

BMS-2013 un starptautiskās konferences norisi finansiāli atbalsta Baltijas valstu Kultūras ministrijas un Starptautiskā Muzeju padome. Aizvadīto gadu laikā BMS projektu ir atbalstījis Ziemeļu Kultūras punkts, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība Latvijā, Britu padome un Medvecka fonds ASV. BMS patrons ir Starptautiskās Muzeju padomes Eiropas reģionālā komiteja.

Plašāks ieskats par projekta norisi atrodams BMS interneta mājaslapā www.bms.edu.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV